Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΟΟΣΑ παίρνει ο άνεμος

Εναν ακόμη διεθνή τοποτηρητή, πέραν της τρόικας, αποκτά η Ελλάδα. Πρόκειται για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος θα αποφανθεί για το πώς θα αλλάξουν οι ζωές χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να μεταταχθούν.
Το νέο ρόλο του ΟΟΣΑ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας για τη διαδικασία με την οποία προχωρούν οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να δώσει συνολικό χρονοδιάγραμμα. Ο ΟΟΣΑ, όπως είπε, καλείται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να κάνει «λειτουργική αξιολόγηση» στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημόσια διοίκηση, άρα να επισημάνει πού υπάρχουν κενά και πού ελλείψεις.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι ο ΟΟΣΑ «δεν είναι τρόικα» και ότι για το έργο ...
αυτό δεν θα λάβει πρόσθετη αμοιβή, καθώς υφίσταται σχέση συνεργασίας από εποχής Προκόπη Παυλόπουλου. Ο υπουργός Εσωτερικών θέλησε να αιτιολογήσει το ρόλο του Οργανισμού ως αντίβαρο στις προτάσεις που θα γίνουν από τους γραμματείς των υπουργείων. «Θα έρθει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όσα εκείνοι θα μας πουν, προκειμένου να προχωρήσουν οι μετατάξεις», ανέφερε. Θύμισε ότι, αρχικώς, υπήρχε σκέψη οι σχετικές εισηγήσεις να γίνουν από τους διευθυντές των υπουργείων, αλλά τελικά προτιμήθηκαν οι γραμματείς, που είναι πολιτικά πρόσωπα.

Για να αποσυνδέσει τον ΟΟΣΑ από τους άλλους διεθνείς επιτηρητές της Ελλάδας, υποστήριξε ότι δεν τον επέλεξε η τρόικα. «Είναι ερευνητικός και επιστημονικός φορέας διεθνούς κύρους», είπε και «θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων». Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση όλα τα υπουργεία και σε δεύτερη τους εποπτευόμενους οργανισμούς. Θα χαρτογραφηθεί κάθε τομέας (προσωπικό - προμήθειες κ.λπ.) και θα προσδιορίζονται δράσεις για τον εξορθολογισμό, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα, με στόχο τη μείωση των δαπανών.

Σε μια προφανή προσπάθεια κατανομής των ευθυνών για το εγχείρημα των μετατάξεων, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αυτό συνδυάζεται με το νέο μισθολόγιο και τη γενικότερη αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. Προανήγγειλε επίσης νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή της διαδικασίας των μετατάξεων γενικότερα και απέκλεισε εμπλοκή του ΑΣΕΠ με το θέμα.

ΟΟΣΑ με παρελθόν

Ο ΟΟΣΑ θεωρείται συνέχεια του «Σχεδίου Μάρσαλ», που συγκροτήθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης, αλλά και τη σταθερότητα των κρατών υπό την προστασία των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1961, έχει σήμερα 34 κράτη-μέλη, 2.500 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 328 εκατ. ευρώ. Η έδρα του είναι στο Παρίσι. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΟΣΑ, όπως και το ΔΝΤ, υπήρξαν διεθνείς αξιολογητές της Ελλάδας και την περίοδο πριν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ...

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ από enet