Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Θύελλα από την απειλή των Αυστριακών κατά της Ελλάδας

Eλληνογερμανικός πόλεμος με φόντο την καταστροφή στην Ιρλανδία εξελίχθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπου ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεδρίαζε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

Οι πρώτες εχθροπραξίες είχαν ήδη ξεσπάσει από τη Δευτέρα, όταν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε ευθέως τη Γερμανία ότι με τις προτάσεις της περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον υπό σύσταση ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης των κρίσεων υποσκάπτει...
την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά κρατών της. Την ίδια στιγμή στην Καρλσρούη η καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη στους συνέδρους του κόμματός της, κατηγόρησε τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για την «αμέλεια» που επέδειξαν προ δεκαετίας αποδεχόμενοι την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Οι δηλώσεις αυτές μάλλον δεν διέφυγαν της προσοχής του προέδρου της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος μιλώντας χθες το πρωί σε οικονομικό ινστιτούτο των Βρυξελλών φρόντισε να συγχαρεί τόσο τον έλληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειές του να πείσει τους Ελληνες να αποδεχθούν τα αναγκαία για την οικονομική εξυγίανση της χώρας τους μέτρα όσο και τη γερμανίδα καγκε λάριο για τις προσπάθειές της να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη ότι η οικονομική συνδρομή της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι απολύτως αναγκαία.

Οι πυροσβεστικές διαθέσεις του προέδρου της ΕΕ δεν απέδωσαν ωστόσο αποτελέσματα. Και αυτό διότι αναχωρώντας χθες το μεσημέρι από τη Βιέννη για τις Βρυξέλλες ο αυστριακός υπουργός Οικονομίας κ. Γιόζεφ Πρελ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η χώρα του δεν θα συμβάλει στην παροχή της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα αθετεί τις υποσχέσεις της για τη δημοσιονομική της εξυγίανση. Η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, όπερ και εγένετο. Ετσι, λίγο μετά την προσγείωσή του ο αυστριακός υπουργός δήλωσε πως οι δηλώσεις του στην Αυστρία παρερμηνεύθηκαν και ότι η Αυστρία θα τηρήσει την υπογραφή της εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Από ελληνικής πλευράς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά και απέφυγε να σχολιάσει τις όποιες δηλώσεις του αυστριακού ομολόγου του. Ωστόσο το... λάδι στη φωτιά δεν απεφεύχθη. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε για τις χθεσινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, απάντησε: «Με όλο τον σεβασμό που τρέφω για τον έλληνα πρωθυπουργό,ακούγοντάς τον σκέφθηκα ότι η χώρα του έχει πολλαπλώς ωφεληθεί από τη Γερμανία και την ΕΕ και ότι η επιλογή αυτή δεν είναι μονόδρομος».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ από το ΒΗΜΑ