Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τρεις γκάφες της νέας κυβέρνησης

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου «στρατηγείου» της κυβέρνησης που συνεδριάζει καθημερινά στο υπουργείο Εσωτερικών απέφερε κυρίως θετικά αποτελέσματα. Το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε να βελτιώνει τα πολιτικά ανακλαστικά του και να διορθώνει τα προβλήματα συντονισμού που εμφάνιζε τους τελευταίους μήνες. Αλλά, όπως ισχύει παντού, κάθε αρχή και δύσκολη.

Οι πρώτες αποφάσεις χαρακτηρίστηκαν και από ενδείξεις βιασύνης, με κορυφαίο παράδειγμα την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή πώλησης της βενζίνης, το οποίο αναγκάστηκε να αποσύρει...
το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης τρεις ημέρες αργότερα λόγω του κινδύνου να ξεσπάσουν νέες κινητοποιήσεις των πρατηριούχων.

Με επιφυλάξεις έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση και οι αποφάσεις για την περαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, καθώς δημιούργησαν την εντύπωση ότι επιβραβεύονται οι ασυνεπείς και οι παρανομούντες. Γκρίνιες προκάλεσε και η απόφαση να δοθεί χαρακτήρας εθνικών εκλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που οδήγησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δώσει διευκρινίσεις την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση στα υπουργικά γραφεία με τις αρμοδιότητες που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται κωμικοτραγικές καταστάσεις, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το νέο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, του οποίου η πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη ορκιστεί!


ΓΚΑΦΑ 1 η Εν όψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την προηγούμενη εβδομάδα, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζήτησαν τις δυνατότητες ώστε να συνδυάσουν την ανακοίνωση κάποιων μέτρων με την εξυπηρέτηση των στόχων του μνημονίου. Με δεδομένο ότι τα έσοδα καθίστανται η πρώτη και κύρια ανησυχία του οικονομικού επιτελείου, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις του «στρατηγείου» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στην ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου η εξαγγελία για «οριστική» περαίωση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, με στόχο την είσπραξη περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Η σχετική ανακοίνωση από τον κ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε όμως έντονο προβληματισμό σε πολιτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία ήδη από τα μέσα της εβδομάδας θέτουν ακόμη και δημοσίως το ερώτημα: «Τι μήνυμα στέλνουμε όταν από τη μία μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής και από την άλλη “επιβραβεύουμε” και αθωώνουμε για μία ακόμη φορά πολλούς από τους φοροφυγάδες της προηγούμενης δεκαετίας;».


ΓΚΑΦΑ 2 η Η αστοχία της προηγούμενης εβδομάδας είχε καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Το πρωί της Τρίτης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού, όπου μεταξύ των άλλων εξετάστηκε και το θέμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου το ίδιο απόγευμα, με θέμα την εκλογή νέου Γραμματέα. Συμφωνήθηκε ότι έπρεπε να σταλεί και ένα μήνυμα για την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών και έτσι να ξεκινήσει η προσπάθεια συσπείρωσης των κομματικών δυνάμεων. Εξ ού και ο Πρωθυπουργός μίλησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου για τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών. Πολλά στελέχη απόρησαν ακούγοντας τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για δημοψήφισμα, ενώ την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ κατηγορεί τη ΝΔ για την ίδια τακτική. Βλέποντας και τα σχετικά δημοσιεύματα της επόμενης ημέρας, το στρατηγείο αποφάσισε να προχωρήσει σε «διευκρινίσεις». Ετσι, ο κ. Γ. Πεταλωτής ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για δημοψήφισμα με τη στενή έννοια του όρου...


ΓΚΑΦΑ 3 η Το φάουλ με το πλαφόν
Την προηγούμενη Κυριακή η κυβέρνηση γνώριζε τις διαθέσεις των βυτιοφορέων να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις και ξύπνησαν οι μνήμες του καλοκαιριού,όταν για κάποιες ημέρες στέγνωσε η αγορά από καύσιμα.Τη Δευτέρα το πρωί διαπιστώθηκαν ήδη τα πρώτα κρούσματα κερδοσκοπίας,με τις τιμές της βενζίνης να παίρνουν την ανιούσα.Η ηγεσία του νέου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης υπό τον κ.Μ.Χρυσοχοΐδη αποφάσισε να ενεργήσει με αποφασιστικότητα: επέβαλε πλαφόν στη λιανική τιμή της βενζίνης.Αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί η κρίση από το πεδίο των οδηγών φορτηγών στον χώρο των πρατηριούχων.Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν,οι συσκέψεις και τα τηλεφωνήματα πύκνωσαν και έπειτα από μιάμιση ημέρα και πολύωρες συναντήσεις όλων των φορέων με τον υφυπουργό κ.Ντ. Ρόβλια ελήφθη η κρίσιμη απόφαση: το πλαφόν ήρθη χωρίς κανένας να έχει καταλάβει γιατί τελικά είχε επιβληθεί.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ