Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

WSJ: Η «λοταρία αποδείξεων» πέτυχε στην Πορτογαλία

Αναφορά σε μέτρα που έλαβαν άλλες χώρες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνει, σε ανταπόκρισή της από τη Λισαβόνα, η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πρόταση για «λοταρία αποδείξεων» πέτυχε στην Πορτογαλία.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα δέχθηκε ειρωνικά σχόλια επειδή πρότεινε ασυνήθιστα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η πρόσληψη φοιτητών...
και τουριστών ως μυστικούς επιθεωρητές και η διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που θα συνδέεται με τις αποδείξεις».

Όπως υπογραμμίζεται, «παρόμοια κλήρωση γίνεται στην Πορτογαλία, μια χώρα με αντίστοιχα προβλήματα παραοικονομίας και με αντίστοιχη οικονομική κρίση, με μεγάλη επιτυχία. Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αυξήσει τα έσοδά της, έλαβε δεκάδες μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως εκπτώσεις φόρου στους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στη συγκεκριμένη κλήρωση τα αυτοκίνητα που κληρώνονται είναι μάρκας Audi, γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση».

Καταλήγοντας, διατυπώνεται το ερώτημα «αν η κυβέρνηση στην Αθήνα θα λάβει αντίστοιχη προσφορά, δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας

Από το Ποντίκι