Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Το δέμα του θανάτου

Με την αλληλογραφία έφτασε το δολοφονικό κουτί που σκότωσε τον υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη
Τον σπασμένο κρίκο στα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου όλων των αντικειμένων που φθάνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά τώρα η Αστυνομία. Αυτό το κενό στην ασφάλεια στοίχισε τη ζωή στον 49χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη.

Σοκ προκάλεσε η χθεσινή επίθεση αφού οι άγνωστοι τρομοκράτες κατάφεραν ένα από τα πιο εντυπωσιακά τους χτυπήματα, φθάνοντας μία ανάσα ...
από τον σημαντικότερο διώκτη τους, τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Oι πρώτες εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής πάντως συνδέουν το χτύπημα με ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις συλλήψεις και τον αφοπλισμό του Επαναστατικού Αγώνακαι τη σιγή που ακολούθησε από όλα τα μορφώματα με τρομοκρατική δράση- ο κύκλος του αίματος ξανάνοιξε χθες, λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, δεξί χέρι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περισσότερο από δέκα χρόνια, άνοιγε φακέλους της αλληλογραφίας στο γραφείο του, που απέχει λίγα μέτρα από εκείνο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Ο Γιώργος Βασιλάκης μόλις είχε κλείσει το τηλέφωνο με τον υπασπιστή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., στον οποίο είχε πει ότι θα του έστελνε το περιεχόμενο του φακέλου που είχε ανοίξει: μια σοβαρή καταγγελία πολίτη που έπρεπε να ελεγχθεί. «Ανοίγω τώρα όλη την αλληλογραφία, γιατί είχα πολλή δουλειά από το πρωί», είπε στον συνάδελφό του ο Γιώργος Βασιλάκης και πήρε στα χέρια του το λευκό κουτί που άγνωστο πώς είχε φθάσει έως το γραφείο του. Μόλις άνοιξε το κουτί- που έμοιαζε με κουτί παπουτσιών- ακούστηκε η εκκωφαντική έκρηξη. Ο άτυχος αξιωματικός, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε ακαριαία, αφού χτυπήθηκε στον θώρακα και το πρόσωπο. Την ώρα της έκρηξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στον προθάλαμο του γραφείου του, κοντά στις γραμματείς του. Πρώτος έσπευσε κοντά στον Γιώργο Βασιλάκη ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, το γραφείο του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα σ΄ εκείνο του υπασπιστή. Οι ζημιές στο γραφείο του νεκρού αστυνομικού ήταν εκτεταμένες και ο χώρος είχε γεμίσει πυκνούς καπνούς, ενώ από την έκρηξη δεν προκλήθηκε φωτιά. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στα διπλανά γραφεία του εβδόμου ορόφου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι πρώτες ενδείξεις και εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής πάντως συνέδεαν τον μηχανισμό που στοίχισε τη ζωή του 49χρονου αστυνομικού με εκείνον που στις 28 του περασμένου Μαρτίου είχε διαμελίσει τον δεκαπεντάχρονο Αφγανό Χαμί Νατζάφι στα Κάτω Πατήσια. Μάλιστα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ενημέρωναν χθες το βράδυ τους υπουργούς που έσπευσαν στην Κατεχάκη ότι υπήρχαν κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στους δύο μηχανισμούς.

Πάντως, ούτε για τη συνδεσμολογία του υπήρχε πλήρης εικόνα ούτε η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στο χθεσινό δολοφονικό χτύπημα είχε ταυτοποιηθεί. Σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα κλιμάκια πυροτεχνουργών προσπαθούσαν να περισυλλέξουν υπολείμματα ώστε να βρεθεί μία άκρη για την έναρξη των ερευνών.
Από ΤΑ ΝΕΑ