Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα βλέπει ο Fitch

«Η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να έχει πολιτικές επιπτώσεις»

H πιθανή συμφωνία επέκτασης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος για 4 μήνες μειώνει το βραχυπρόθεσμο ρίσκο ρήξης της Ελλάδας με τους πιστωτές της, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις αβεβαιότητες γύρω από την κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση, ούτε και διασφαλίζει την επιτυχία των κατοπινών διαπραγματεύσεων, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σύμφωνα με τον Fitch, οι εξελίξεις μειώνουν αλλά δεν απαλλάσσουν πλήρως τις...
«βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και συνεπώς στην οικονομία, ενώ προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν το καλοκαίρι.

«Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα ανατρέψει τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις, μπορεί να είναι απρόθυμη ή αργή στο να εφαρμόσει πολιτικές που μέχρι πρόσφατα αντιτίθονταν σθεναρά. Παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οποιοδήποτε σφίξιμο στον προϋπολογισμό του 2015 θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο σημείο», σημειώνει ο οίκος.

Όπως τονίζει ο Fitch, η εφαρμογή του προγράμματος θα μπορούσε να έχει πολιτικές επιπτώσεις, εάν μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ή οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν. «Η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και οι πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συνεπώς, εξακολουθούν να αποτελούν ρίσκο», τονίζει.

Από newsbeast