Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Σαμαράς-Βενιζέλος ξεγυμνώθηκαν μπροστά στην τρόϊκα

Μεταξύ των μέτρων που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, νέες απολύσεις στο δημόσιο, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και παρεμβάσεις στα εργασιακά-Για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel
Ξεγυμνώθηκαν μπροστά στην τρόϊκα- για μια ακόμη φορά- οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, παρά τους λεονταρισμούς και τις δήθεν «κόκκινες γραμμές», όπως προκύπτει από το πακέτο των ελληνικών προτάσεων που εστάλη στις τρείς τα ξημερώματα της Κυριακής στους εκπροσώπους των δανειστών.
    
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης δεν άφησε κανένα περιθώριο παρανόησης για...
τις επιδιώξεις των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. «Στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές» , δήλωσε. Ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας στην εφημερίδα Αγορά εκτιμά πως η ελληνική πλευρά και η τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
    
«Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στις πρακτικές του παρελθόντος και να ξανακυλήσει σε νέα αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση για να αποφύγουμε ακριβώς μια τέτοια, αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επαρκώς στοιχειοθετημένα επιχειρήματα και υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα» υπογραμμίζει ο κ. Χαρδούβελης και προσθέτει: «Έχει σημειωθεί πρόοδος, υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Στρατηγική της κυβέρνησης είναι διάλογος μέχρι τελικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές το συντομότερο δυνατό. Μόνο μέσα από συμφωνία θα καταφέρουμε να χαράξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα, με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».
    
Με βάση το πακέτο των νέων μέτρων που εστάλη στους δανειστές, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συμφωνήσει σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ακόμη και των κατώτερων, σε νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, και στην αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, εισιτήρια, ενέργεια, τρόφιμα και τσιγάρα.
    
Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι τα νέα επώδυνα μέτρα να περάσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου – όπως γινόταν στο παρελθόν-, η με εκβιαστική ψηφοφορία μαζί με τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην τεθεί καν το δίλημμα στους βουλευτές της συγκυβέρνησης να τα ψηφίσουν.
    
Μεταξύ των μέτρων που αποδέχεται η κυβέρνηση είναι νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, νέες απολύσεις στο δημόσιο, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και παρεμβάσεις στα εργασιακά.
    
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 8% ως 10% εξετάζει η κυβέρνηση. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, όταν ρωτήθηκε αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε: «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».
    
Ο άνοδος του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο ΦΠΑ, μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και στη διαμονή σε ξενοδοχεία. Επιπλέον, εξετάζεται να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, για τις 100 δόσεις καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.
    
Εν τω μεταξύ, για τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο κοινοτικές πηγές. Μάλιστα αναφέρεται σε απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες, για στήριξη ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    
Ανώτεροι αξιωματούχοι, από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ, συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Spiegel, όπου προδημοσιεύεται ρεπορτάζ του τεύχους της Δευτέρας, στο οποίο γίνεται αναφορά στο EuroWorkingGroup της προηγούμενης Πέμπτης και στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό για τη χορήγηση προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα.
    
Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ενώ ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.
Το Spiegel αναφέρει πως ο ESM διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας και η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).
   
Από  hitandrun