Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Κίτρινος Τύπος

Γράφει ο Φέλιξ

Ήταν στραβό το κλήμα,το δάγκωσε κι ο γάιδαρος...Ή αλλιώς,ήταν που ήταν κίτρινες οι εφημερίδες στην Ελλάδα,μπήκε και η διαφήμιση «Πειραιώς». Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια στον ελληνικό Τύπο,δεν είναι μόνο πρόκληση,είναι ντροπή για τη χώρα. Δεν υπάρχει ούτε μονόστηλο που να αναφέρεται σε επίπεδο αντικειμενικής ανάλυσης στις Τράπεζες. Εκεί που έπρεπε να υπάρχουν τα ρεπορτάζ για όσα έκαναν οι Τράπεζες στην Ελλάδα, υπάρχουν...
απλώς οι διαφημίσεις τους.

Οι Τράπεζες δεν έπεσαν έξω γιατί κουρεύτηκαν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου όπως θέλει να μας κάνει να πιστεύουμε η κυβέρνηση.Έπεσαν γιατί εκτός από τα ομόλογα που αγόραζαν κάνοντας κυβερνητικά ρουσφέτια (χωρίς να πάρουν και το ρίσκο ωστόσο) δημιούργησαν μαύρες τρύπες από όσα έκλεψαν οι μηχανισμοί των Τραπεζών. Δάνεια σε οffshore εταιρείες που ανήκαν σε τραπεζίτες και δεν αποπληρώθηκαν ποτέ,δάνεια σε φίλους επιχειρηματίες που κοκκίνισαν,διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό με το επιχείρημα της ανάπτυξης στα Βαλκάνια και άλλα πολλά.

Ο έλεγχος γι αυτές τις μαύρες τρύπες δεν έγινε ποτέ.Οι Τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν,δηλαδή χρεωθήκαμε δάνεια για να τους δώσουμε όσα τους έλειπαν και πιθανόν (δεν έγινε κανένας έλεγχος γι αυτό) για όσα είχαν φάει.

Τα ελληνικά media ήταν έτσι κι αλλιώς από τους ευνοημένους δανειζόμενους. Τα τρία μόνο μεγαλύτερα συγκροτήματα Τύπου έχουν πάνω από 1 δις σε δάνεια τα οποία όχι μόνο δεν καταβάλλουν,αλλά εξασφαλίζουν και επαναχρηματοδοτήσεις βάζοντας ως εγγύηση άυλα περιουσιακά στοιχεία. Ένα κανάλι για παράδειγμα μπορεί να εξασφαλίσει νέο δάνειο,δηλώνοντας πως μια τηλεοπτική σειρά πραγματικής αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ,αξίζει εκατομμύρια. Έτσι κατασκευάζεται η νομοτυπία των συνεχών χρηματοδοτήσεων.

Αν ρίξετε σήμερα μια ματιά στις Κυριακάτικες εφημερίδες,θα δείτε τα γνωστά πια κίτρινα ζωνάρια της Τράπεζας Πειραιώς. Παντού διαφήμιση,αλλά αλήθεια ποιού προιόντος; Τι διαφημίζει μια Τράπεζα όταν αποτελεί κομμάτι ενός ολιγοπωλίου και δεν παρέχει πια προϊόντα στους πελάτες; Δεν διαφημίζει.Απλώς χρηματοδοτεί.Τον Κίτρινο Τύπο που θα την παρουσιάζει...κυρία

Από το koutipandoras