Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Μ. Φράτσερ: «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε ας λέει ότι νίκησε»

Αρθρο του διευθυντή του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας DIW στους F. Times
«Το Grexit δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε για τους Ελληνες, ούτε για τους Ευρωπαίους», λέει ο Μαρσέλ Φράτσερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας DIW, του παλαιότερου και μεγαλύτερου think tank της Γερμανίας.

Ακολουθούν αποσπάσματα από άρθρο γνώμης του που δημοσιεύθηκε στους Financial Times με τίτλο «Τώρα που παραδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αφήστε τον να λέει στο εσωτερικό ότι νίκησε».

«Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν με ανακούφιση σε ό,τι θεωρείται ευρέως ως παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης στις τεταμένες συνομιλίες για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης για...
την Αθήνα. Η επιστροφή της κρίσης της ευρωζώνης φάνηκε να αποτρέπεται ή τουλάχιστον να αναβάλλεται.

Αλλά η Ευρώπη είναι έτοιμη να επαναλάβει το μεγαλύτερο λάθος της τα τελευταία πέντε χρόνια, αν προσπαθήσει να αναγκάσει τους Ελληνες σε μια συνθηκολόγηση στις διαπραγματεύσεις.

Μοναδική ευκαιρία για να βγει από την κρίση η Ελλάδα είναι να αναλάβει την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις της. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν η κυβέρνηση είναι ισχυρή στο εσωτερικό. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι επιτυχείς μόνο εάν και οι δύο πλευρές μπορούν νομίμως να ισχυρίζονται νίκη. Η Γερμανία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, απολαμβάνουν τεράστια λαϊκή υποστήριξη. Η ευρωζώνη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να βοηθήσει την κυβέρνηση να μετατρέψει την δημοτικότητά της σε ένα εποικοδομητικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης, που θα απαιτήσει να είναι σε θέση οι Ελληνες να εφαρμόσουν τουλάχιστον κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις.

Η Ευρώπη πρέπει να μάθει από τα λάθη της στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες αυτές δεν πρέπει να επικεντρώνονται στο ποιές μεταρρυθμίσεις είναι καλύτερες, αλλά μάλλον στο ποιές μπορούν ρεαλιστικά να εφαρμοστούν.

Μία πρόκληση είναι να κλείσει η κυβέρνηση το χρηματοδοτικό κενό της. Αυτό αυξάνεται καθώς η οικονομική ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται - και θα αυξηθεί περαιτέρω εάν αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα περαιτέρω δάνειο 30- 40 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια.

Αλλη πρόκληση είναι να καταστεί το υπέρμετρα υψηλό δημόσιο χρέος βιώσιμο. Η καλύτερη επιλογή δεν είναι ένα ολοκληρωτικό κούρεμα του ποσού του χρέους, αλλά να συνδεθούν οι πληρωμές των τόκων με την ανάπτυξη.

Αν αυτή είναι χαμηλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώνει λίγους τόκους, αν αυξηθεί, περισσότερους. Αυτό δεν θα βελτιώσει μόνο την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αλλά και τις πιθανότητες των πιστωτών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Η έκκληση από ορισμένους Γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ είναι ανοησίες. Αυτό θα ήταν η χειρότερη δυνατή λύση για όλες τις πλευρές. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι τα προϊόντα της είναι πάρα πολύ ακριβά στις παγκόσμιες αγορές, αλλά μάλλον ότι δεν έχει αποτελεσματικούς θεσμούς και παγκοσμίως ανταγωνιστικά προϊόντα.

Το «Grexit» δεν θα διορθώσει αυτά τα προβλήματα. Αντίθετα, θα μπορούσε να προκαλέσει μια βαθιά ύφεση, καθιστώντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ακόμα πιο δύσκολη.

Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα και ας δώσουμε στην κυβέρνησή της μια πραγματική πιθανότητα επιτυχίας. Η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση μόνο αν αναλάβει την ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις της, και εάν η κυβέρνησή της μπορέσει να εκπληρώσει ορισμένες από τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Από  tovima