Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

«Αφαντοι» οι διεθνείς του Ολυμπιακού

Στα άκρα φτάνουν οι σχέσεις των Πειραιωτών με την ηγεσία της Ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ. 
H κόντρα ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» και την ΕΟΚ καλά κρατεί… καθώς οι τρείς διεθνείς του Ολυμπιακού δεν έδωσαν τον παρών την Παρασκευή (6/6) στη προπόνηση της Εθνικής Ελλάδας Νέων.

 Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας, που ήδη έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος από τις 2 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί...
το διάστημα 8-20 Ιουλίου στην Κρήτη, είδε τους Γιάννη Παπαπέτρου, Δημήτρη Αγραβάνη και Ανδρέα Χριστοδούλου να μην δίνουν το παρών στην σημερινή προπόνηση-κλήση. Να τονίσουμε ότι οι τρεις διεθνείς είχαν πάρει άδεια από τον Κώστα Μίσσα,καθώς είχαν υποχρεώσεις με τον Ολυμπιακό στους τελικούς των φετινών πλέι οφ, η οποία όμως εξέπνευσε σήμερα (06/06). Παρ’ όλα αυτά κανείς από τους τρεις τους δεν βρέθηκε στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για να ενσωματωθεί στις προπονήσεις.

Οι διοικούντες της  ΚΑΕ Ολυμπιακός έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αφήσουν τους Έλληνες διεθνείς να αγωνιστούν σε οποιοδήποτε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εάν πρώτα δεν πάρουν τα ασφαλιστήριά τους από την  ΕΟΚ, με την ίδια να ανακοινώνει σήμερα (06/06) ότι και τα μέλη της Εθνικής Ελλάδας Νέων είναι ασφαλισμένα, από την ίδια εταιρία που εγγυάται και για τους Άνδρες και για τις Γυναίκες. Ωστόσο αυτό φαίνεται πως δεν κάμπτει την αδικαιολόγητη άρνηση  των ιδιοκτήτων του Ολυμπιακού ώστε να ανάψουν στους παίκτες το «πράσινο φως».
Πλέον αν δεν βρεθεί λύση , οι συνέπειες για τους «ερυθρόλευκους» την επόμενη αγωνιστική σεζόν μπορεί να είναι καταστροφικές καθώς ο κανονισμός της FIBA ορίζει αποκλεισμό των  παικτών  από τα παιχνίδια της ομάδας του. Δηλαδή, για κάθε ματς της Εθνικής που δεν θα παραστεί ο όποιος παίκτης, θα τιμωρηθεί με μια αγωνιστική σε επίσημο ματς.

Τέλος όσο αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την ασφάλιση των παικτών, η FIBA καλύπτει πλήρως τους αθλητές σε περίπτωση τραυματισμού σε χρονικό ορίζοντα 1 έτους και με πλαφόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για κάθε παίκτη. Τους καίριους όρους του ασφαλιστηρίου αποκάλυψε την Πέμπτη (5/6), ο Νίκος Παπαδογιάννης στο gazzeta.gr και αναφέρει:

«Το υπογράφουν, υποχρεωτικά, όλες οι Ομοσπονδίες που εμπλέκονται στα τουρνουά των εθνικών ομάδων.
Ισχύει από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας των ομάδων μέχρι το τέλος των υποχρεώσεων, και όχι μόνο για το διάστημα του τουρνουά.
Εξαργυρώνει πλήρως τα ισχύοντα συμβόλαια των αθλητών με τις ομάδες τους, για το διάστημα αναγκαστικής απουσίας λόγω τραυματισμού ή ατυχήματος, μέχρι το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, για τις επόμενες 365 ημέρες.
Καλύπτει τους παίκτες 24 ώρες το 24ωρο, εντός και εκτός γηπέδου. «Θα αποζημιωθεί ακόμη και αυτός που θα πάθει ρήξη χιαστού γλιστρώντας στη μπανιέρα του», μού εξήγησε, σε διευκρινιστικό e-mail, το αρμόδιο τμήμα της FIBA. Και αυτό το μέιλ είναι στη διάθεση όποιου αμφιβάλλει.
Αφορά επίσης τις ιατρικές δαπάνες, π.χ. νοσήλεια, αμοιβές γιατρών, μέχρι και τα ταξιδιωτικά έξοδα ενός συνοδού εάν προκύψει τέτοια ανάγκη.
Εχει «ταβάνι» για κάθε Εθνική ομάδα (Ανδρών, Γυναικών, Νέων κλπ) το συνολικό ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ για ένα καλοκαίρι.
Καλύπτει, με προσυμφωνημένο ποσό, ακόμα και τους άνεργους αθλητές (όπως ήταν λ.χ. ο Γιάννης Καλαμπόκης το 2009).
Iσχύει όχι μόνο για τα τουρνουά της FIBA Europe, αλλά για ολόκληρο τον Κόσμο. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν εν ισχύι η FIBA Americas, η FIBA Asia κ.ο.κ.
Τα ποσά είναι διαφορετικά για αθλητές με αμαξίδιο ή για ερασιτέχνες παίκτες αμερικανικών κολεγίων. Στη δεύτερη περίπτωση, ασφαλίζεται  η αθλητική τους υποτροφία.
Επίσης, υπάρχουν ξεχωριστά ασφαλιστήρια για κάθε Εθνική ομάδα, π.χ. Νέων. Τα ποσά που αναγράφονται σε αυτό το ρεπορτάζ αφορούν Άνδρες και Γυναίκες.

Τέτοια ασφαλιστήρια υπέγραψε –υποχρεωτικώς- η ΕΟΚ για λογαριασμό των Ελλήνων διεθνών πέρυσι, πρόπερσι, κάθε χρόνο. Τέτοια θα υπογράψει και φέτος, μόλις ανακοινωθούν τα ονόματα των διεθνών.

Σε κάθε ασφαλιστήριο, αναγράφεται το ποσό του ετήσιου συμβολαίου του αθλητή, όπως (υποτίθεται) αυτό έχει δηλωθεί από τον σύλλογό του στην αρμόδια αρχή. Η αρμόδια αρχή δεν είναι η ΕΟΚ, ούτε η FIBA, αλλά ο ΕΣΑΚΕ. Από εκεί παίρνει τα ποσά η ΕΟΚ για να τα γράψει στα ασφαλιστήρια, γι'αυτό μιλάει για "δηλωμένα ποσά" στην πρόσφατη ανακοίνωσή της».

Β.Σπ.
Από enet