Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Τους έβαλαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι

Μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση, οι Κινέζοι
εργάτες, που φτιάχνουν Nike και Adidas, επέστρεψαν
στην εργασία τους εν μέσω συλλήψεων και εκφοβισμού
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο τεράστιο εργοστάσιο υποδημάτων στην Ντονγκουάν της Κίνας, όπου κατασκευάζονται πολλά παπούτσια της Nike και της Adidas, επέστρεψαν χθες στην εργασία τους καταγγέλλοντας κλίμα εκφοβισμού, μετά τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που συγκλόνισε τη χώρα, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν πέτυχε τους στόχους της.

Η εταιρεία Γιουέ Γιουέν, συμφερόντων Ταϊβάν, είναι η πρώτη στην κατασκευή αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως, παράγοντας περισσότερα από 300 εκατομμύρια ζευγάρια, το χρόνο. Η τεράστια μονάδα της στην Ντονγκουάν της νότιας Κίνας, απασχολεί περίπου 45 χιλιάδες...
εργαζόμενους, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ανεξάρτητου κινήματος εργαζομένων παρά μόνο τη λειτουργία ενός συνδικάτου εργαζομένων που έχει ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Ωστόσο το ρεύμα που δημιουργήθηκε, βασιζόμενο στην έλλειψη εργατικού δυναμικού που άλλαξε τις ισορροπίες της διαπραγματευτικής ισχύος των απεργών, μαζί με το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις αφορούσαν και μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση, έφερε παράλυση στο τεράστιο εργοστάσιο για περίπου δύο εβδομάδες.

Μεταξύ των αιτημάτων των εργαζομένων ήταν η διεκδίκηση καλύτερων ημερομισθίων και συμβάσεων εργασίας όπως και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Από τη στιγμή όμως που οι αρχές ανέλαβαν δράση για να «διορθώσουν την κατάσταση», ακολούθησαν συλλήψεις, τα αιτήματα δεν εκπληρώθηκαν και οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν ουσιαστικά να επιστρέψουν στην εργασία τους, καταγγέλλοντας εκτεταμένα κρούσματα εκφοβισμού. Σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων στο Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου τα τέσσερα πέμπτα του προσωπικού επέστρεψαν χθές στην εργασία τους, αφού συνελήφθησαν τουλάχιστον 60 άτομα και το εργοστάσιο βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας.

Με βάση την κινεζική νομοθεσία, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν μηνιαίες εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων τους ώστε να υπάρχει ιατρική κάλυψη και κρατήσεις για τη συνταξιοδότηση. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, αθετούν σε σταθερή βάση τις υποχρεώσεις τους. Εργαζόμενοι που βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης τέθηκαν επικεφαλής των κινητοποιήσεων και χιλιάδες άλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας για τα αιτήματά τους, προτού η αστυνομία τους περιορίσει στο χώρο του εργοστασίου, ασκώντας σε πολλές περιπτώσεις βία.

Η «απάντηση» των αρχών στο κύμα του ακτιβισμού εξαρτάται από την κλίμακα της κινητοποίησης, σχολίασε εκπρόσωπος μη-κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης ότι δέχθηκαν απειλές για απολύσεις χωρίς αποζημίωση.

(Πηγή: AFP)
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ από enet