Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Κυβερνητική κρίση στην Κύπρο

Παραιτήθηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιοΗ Κομισιόν προειδοποιεί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης 
Την παραίτησή τους, μετά την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυπριακή κυβέρνηση, υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι οι υπουργοί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος τους ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τις 15 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε άλλωστε ότι σε 15 ημέρες θα αποφασίσει τι θα πράξει...
με το θέμα των υπουργών χωρίς να διευκρινίσει αν ο ανασχηματισμός θα αφορά ολόκληρο το υπουργικό ή μόνον τους υπουργούς του ΔΗΚΟ.

Εξερχόμενος του Προεδρικού μετά την ολοκλήρωση της σημερινής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν ο ανασχηματισμός θα είναι διευρυμένος ή αν αφορά μόνον του υπουργούς του ΔΗΚΟ απάντησε λακωνικά ότι “σε δεκαπέντε ημέρες θα αποφασίσω τι θα πράξω”.

Το ΔΗΚΟ αποφάσισε την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω της διαφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ένα περίπου χρόνο μετά το κυπριακό μνημόνιο, καθώς η Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών.

Τώρα είναι αμφίβολη η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου από το Μηχανισμό Στήριξης, αφού η τρόικα είχε εξαρτήσει την εκταμίευσή του από την έγκριση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και με 5 αποχές.

΄Το υπενθύμισε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Σάιμον Ό Κόνορ λέγοντας ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προειδοποίηση Κομισιόν στην Κύπρο για τις αποκρατικοποιήσεις 
Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών & νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν
Υπενθύμιση στην Κύπρο ότι οι αποκρατικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απηύθυνε σήμερα η Κομισιόν.

Ειδικότερα, μια μέρα μετά την καταψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου από τη Βουλή, και ενώ παραιτήθηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν, Σάϊμον ‘Ο Κόνορ, είπε τα εξής: “Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και επαναλαμβάνω ότι είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης”.
Από enet