Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η Χρυσή Αυγή ξημερώνει την μαύρη μέρα

Zήσαμε τελικά και την σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Ο μπράβος του συστήματος ξέφυγε από τον έλεγχο κι έπρεπε να μπει στην άκρη. Αν δε, η Δικαιοσύνη (που έδειξε τρομερή ταχύτητα την τελευταία εβδομάδα) δεν τιμωρήσει το ναζιστικό μόρφωμα όπως θα έπρεπε και θα ήθελε κάθε υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος, τότε θα μιλάμε για το μεγαλύτερο φιάσκο. 

Μπορεί το να τεθεί η Χρυσή Αυγή ενώπιον του νόμου και η εικόνα του Μιχαλολιάκου και της υπόλοιπης κουστωδίας με χειροπέδες να...
προκαλεί χαμόγελο, όμως χρειάζεται εγρήγορση. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να ηρωοποιηθεί στα μάτια των ηλιθίων αν τελικά δεν μπουν φυλακή τα στελέχη της, αν μπουν και βγουν νωρίτερα (όπως ο Χίτλερ), αν τελικά δεν τους δέσουν χειροπόδαρα. Θα βγουν ενισχυμένοι και επιβιώσαντες από μια μάχη με την νομιμότητα. Μπορεί ν’ αλλάξουν και όνομα με το παράλληλο “ξέπλυμα” από το αιματοβαμμένο παρόν τους.

Η Χρυσή Αυγή έπαιξε τον ρόλο που είχε να παίξει και τις τελευταίες ημέρες από καλά προσκοπάκια που περνάνε γιαγιάδες και μοιράζουν πατάτες, άλλαξαν ρόλο, για να γίνουν ο φόβος που θα να συντηρητικοποιήσει ακόμη περισσότερο μια καταρρέουσα κοινωνία. Μπροστά στην Χρυσή Αυγή, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μοιάζουν δημοκράτες, που δεν πειράζει “ας είναι και κλέφτες”. Περιμένουν να γυρίσουν στις αγκάλες τους οι απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι, αυτοί με την εκδικητική διάθεση προς το πολιτικό σύστημα.

Η υπερπληροφόρηση της τελευταίας εβδομάδας και κυρίως των τελευταίων 1-2 ημερών με την ταυτόχρονη σύλληψη της ηγετικής ομάδας των ναζιστών, προσωπικά τουλάχιστον με κάνει πολύ καχύποπτο. Η ταχεία κινητοποίηση της Δικαιοσύνης μετά από τόσα φρικτά περιστατικά, μαχαιρώματα, τραμπουκισμούς, ξυλοδαρμούς, ύβρεις και απειλές, από την μια ικανοποιεί γιατί πέφτει η εικόνα των “δυνατών” εγκληματιών που γεννημένοι στο σκοτάδι δρουν χωρίς αιδώ και με σιγουριά. Πλήττεται το προφίλ της οργάνωσης.

Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος προκαλεί γέλωτα, αφού όλα τα κόμματα επιδίδονται σε αντιφασιστικό κρεσέντο, ενώ έδειχναν ένοχη ανοχή (ταιριάζουν και ηχητικά) και υποβάθμιζαν την άνοδο του ναζισμού και την υιοθέτηση του ρατσιστικού λόγου από δήθεν “κεντρώα” στελέχη.

Η Αριστερά, οι αναρχικοί και το αντιφασιστικό κίνημα πάλι, δεν θα πρέπει να χαίρονται για πολύ, καθώς ακόμα και η ενδεχόμενη τιμωρία της συμμορίας του Μιχαλολιάκου, δεν συνιστά νίκη, ούτε ιδεολογική υπεροχή, έναντι του καθεστώτος. Ο μόνος λόγος που αντιμετωπίζεται έτσι είναι γιατί υπερέβη τα όρια. Επίσης, θα πρέπει να προβληματίσει έντονα η δυνατότητα της Χρυσής Αυγής να αποκτά διασυνδέσεις με το “βαθύ κράτος”. Φυσικά δεν ξηλώνονται παρακρατικοί μηχανισμοί μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες.

Η  ΝΔ πλέον μπορεί να παίζει χωρίς αντίπαλο στο ταμπλό της ξενοφοβίας και του δόγματος “νόμος και τάξη”.  Η Χρυσή Αυγή με τον λαϊκίστικο και φαιδρό της λόγο, έπιανε τους λούμπεν ελληναράδες και έκλεβε ψηφοφόρους από την δεξαμενή της. Τα πρόβατα τώρα θα γυρίσουν στο μαντρί.  Ακόμα, η κυβέρνηση έχει ν’ αξιοποιήσει το γεγονός με το να στραφεί αμέσως μετά στο άλλο “άκρο”. Μόνο που η απειλή του Κρανιδιώτη ότι “έρχεται η σειρά σας“, προφανώς στοχοποιεί φρονήματα και όχι εγκληματικές πρακτικές όπως της Χρυσής Αυγής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μνημόνιο και η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι ακόμα εδώ, τα πρόσωπα που μας οδήγησαν στον κοινωνικό όλεθρο κάθονται ατιμώρητα στις θέσεις τους και οι ολετήρες Ελλήνων και μεταναστών, δηλαδή του λαού, απεργάζονται νέο σχέδιο για να αντικαταστήσουν την Χρυσή Αυγή, με κάποιο νέο μόρφωμα.

Αν η Χρυσή Αυγή ήταν το “άγριο”, ίσως να ήρθε η ώρα για την αποθέωση της “ήρεμης” και πασιφιστικής πλευράς, εκείνης που θα προετοιμάζει στο να λένε κάποιοι μετά από χρόνια, “καλά περνάγαμε με το ΔΝΤ”.

Ο φασισμός δεν θα ξηλωθεί ούτε με περισσότερη αστυνόμευση, ούτε με αυστηρότερους νόμους, ούτε με δίωξη πάσης φύσεως αντιφρονούντων. Η θεσμοθέτηση πραγματικής δωρεάν υγείας και παιδείας, το χτίσιμο κοινωνικού κράτους που θα επιτρέπει ισότιμη πρόσβαση στα παραπάνω και τον πολιτισμό, το άνοιγμα στους πολίτες, είναι στοιχεία που θα μειώσουν τον φασισμό. Αν και ακόμα δεν έχουμε απαλλαγεί από αυτόν. Ούτε με τον ρατσισμό έχουμε τελειώσει, καθώς ο “ξένος που φταίει”, είναι ένα πολύ δυνατό meme που έχει ριζώσει για τα καλά.

Τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια που εκτρέφουν τον φασισμό είναι ακόμα εδώ, όπως και το περιβάλλον που τα συντηρεί. Η φτώχεια, η αδικία και η επικράτηση μιας βίαιης πολιτικής κάνουν…ευνοϊκό το κλίμα για την εμφάνιση ακραίων ομάδων. Εξάλλου ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ακόμα στηρίζει την Χρυσή Αυγή, ενώ και στην κυβέρνηση υπάρχουν ακραία εθνικιστικά στοιχεία. Οι τελευταίοι μάλιστα, σιωπηλά επικροτούσαν τις πρακτικές των φασιστών.

Όπως και να έχει η συνειδησιακή εγρήγορση και η συνεχής κριτική των συμβάντων είναι απαραίτητες. Μακάρι η Χρυσή Αυγή να τελείωσε χθες, να μπει στο φέρετρό της και να μην ξαναβγεί.  Μου μοιάζει ειδυλλιακό σενάριο για να πραγματοποιηθεί. Τόσοι άνθρωποι πιστεύουν τα κηρύγματα μίσους, άλλοι βρήκαν διέξοδο για την παθολογία τους, άλλοι πάλι είναι τόσο ηλίθιοι που πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή είναι αντισυστημική.

Νικήθηκε ο φασισμός; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η φιέστα της Δημοκρατίας που προσπάθησαν να στήσουν χθες, 28/9 ήταν αποτυχημένη. Δεν πείθει ούτε για την πολιτική βούληση, ούτε για ιδεολογική-ηθική νίκη έναντι του φασισμού. Αν αλλάξει πρόσωπο ο φασισμός, αν φορέσει την στολή του κουστουμαρισμένου ή του δήθεν επαναστάτη και λαϊκού παιδιού, λίγη σημασία έχει. Μπορεί να έχει και την μάσκα του “καλού παιδιού”, Ή του πρωθυπουργού. Ναι, του νόμιμα εκλεγμένου. Όπως εκλεγμένη ήταν και η συμμορία των νεοναζί.

Η μάχη είναι μακριά. Ως τότε ας ικανοποιούμαστε με την παρακάτω φωτογραφία.