Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Έδιωξαν εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ από τη Θάσο

Ενταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Θάσου, το Λιμένα, όταν εκπρόσωπος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που επισκέπτεται το νησί επιχείρησε να μπει στην Πολεοδομία προκειμένου να πάρει στοιχεία αναφορικά με εκτάσεις που το Ταμείο θέλει να βγάλει σε διαδικασία πώλησης. Μεταξύ αυτών των εκτάσεων συμπεριλαμβάνεται και η φημισμένη παγκοσμίως ακτή της Χρυσής Αμμουδιάς.

Κάτοικοι του νησιού και μέλη της συντονιστικής επιτροπής είχαν πληροφορηθεί την...
επίσκεψης του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ και με κάθε μέσο προσπάθησαν να αποτρέψουν την επίσκεψή του στην υπηρεσία της πολεοδομίας που στεγάζεται στο δημαρχείο του νησιού προκειμένου να πάρει τα στοιχεία που χρειάζονταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση καθώς οι παραβρισκόμενοι σχημάτισαν κλοιό γύρω του ώστε να αποτρέψουν την είσοδό του στο δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα.

Τελικά ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ αναχώρησε χωρίς να καταφέρει να μπει στο δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι η ευρύτερη περιοχή της Χρυσής Αμμουδιάς έχει ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Θάσου και σύμφωνα με το σχεδιασμό προβλέπεται μια ήπια ανάπλαση φιλική προς το περιβάλλον που θα στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής η οποία λόγω των αμμοθινών που διαθέτει είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.

Επίσης ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι ο δήμος Θάσου έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να βγάλει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό εκτάσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως είναι η παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς. Επιπλέον, ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισήμανε ότι ο δήμος Θάσου τα τελευταία χρόνια έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της περιοχής γι’ αυτό και την συμπεριέλαβε στο ΓΠΣ.

Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Θάσου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Έλληνας σε παλαιότερες δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε επισημάνει ότι τα 181 στρέμματα που περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, αφορούν σχεδόν σε όλη την παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς από τη Σκάλα Παναγίας μέχρι τη Σκάλα Ποταμιάς με τις αμμοθίνες, η οποία και είναι ενταγμένη στη Natura 2000.

«Ουσιαστικά με αυτό τον σχεδιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Έλληνας, «εμποδίζεται η πρόσβαση στον πολίτη προς την αμμουδιά. Αν τελικά παραχωρηθεί με διαδικασίες fast-track, θα καταστραφεί κάθε μικρομεσαία επιχείρηση σε όλη την παραλιακή ζώνη. Μιλάμε για όλη την παραλία ανάμεσα σε ρυμοτομικό και αιγιαλό και υπάρχει σκέψη να «κοπούν» κομμάτια των 10 -20 στρεμμάτων, κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πρόβλεψης. Θα στήσουν ξενοδοχεία στο γιαλό σαν μια δεύτερη Κόπα Καμπάνα. Ο λαός της Θάσου δεν θα το επιτρέψει να περάσει. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και αποφασισμένος για κινητοποιήσεις ως τα άκρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την καταστροφή του νησιού. Εδώ πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης».

Βολές ΤΑΙΠΕΔ κατά του δημάρχου Θάσου

Λαϊκισμό καταλόγισε το ΤΑΙΠΕΔ στον δήμαρχο Θάσου, και άλλους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, εμπόδισαν συνεργάτη του ΤΑΙΠΕΔ να επισκεφθεί την πολεοδομία και το Δασαρχείο του νησιού.

«Ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, καταπατήσεων, ανοχής σε μικρές και μεγάλες παρανομίες που κατέστρεψαν χιλιάδες δημόσια ακίνητα, ο κάθε τοπικός παράγοντας, οψίμως  εμφανίζεται με μεγάλα και φιλόδοξα - αλλά και τελείως εξωπραγματικά - σχέδια ανάπτυξης όλων των ακινήτων που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ», σημειώνει το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Όπως υποστηρίζει, αυτό συμβαίνει «τη στιγμή μάλιστα που για τα υπόλοιπα, εκτός ΤΑΙΠΕΔ, ακίνητα συνεχίζεται η πρότερη κατάσταση, δηλαδή η λεηλασία του μόχθου το ελληνικού λαού».
Από tvxs μέσω nonews-NEWS