Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο ρόλος Μπαλτάκου στην ιστορία της Energa

Σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση προκύπτουν  μετά τις έγγραφες καταγγελίες του δικηγόρου του Δημοσίου στο σκάνδαλο Energa – Hellas Power, Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος αναφέρεται στον ρόλο του Τάκη Μπαλτάκου, ως δικηγόρου των κατηγορουμένων, σε μια δυσώδη υπόθεση για την οποία ο ίδιος έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στις 3 Νοεμβρίου. 
 Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έβαλαν «πάγο» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν και οι δύο στη Βουλή ώστε να εξηγήσουν τι πραγματικά...
συμβαίνει στην πολύκροτη υπόθεση.

Ο «ηθικός αυτουργός»

Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στο Δ.Σ. του εντολέα του, δηλαδή του ΛΑΓΗΕ, του δημόσιου φορέα για τα δίκτυα του ρεύματος, ο κ. Αντωνόπουλος κατονομάζει ξεκάθαρα τον Αριστείδη Φλώρο, έναν από τους κατηγορουμένους και πελάτη του κ. Μπαλτάκου, ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης εναντίον του, «η οποία έγινε με σκοπό, μετά τη φυσική μου εξόντωση, ο δικηγόρος που θα αναλάβει τον περαιτέρω χειρισμό της υποθέσεως, είτε τρομοκρατημένος, είτε εξαγοραζόμενος» να αποδεχτεί την πρόταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οπως λέει, η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα συνεπαγόταν την απαλλαγή των κατηγορουμένων από τις ποινικές ευθύνες τους, την ώρα που έχει ασκηθεί δίωξη για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τον επιβαρυντικό νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου που επιφέρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Θα επρόκειτο, όπως λέει ο κ. Αντωνόπουλος, για τη σύμπραξη, από πλευράς Δημοσίου, στη «διάπραξη του τέλειου εγκλήματος», καθώς, εκτός των άλλων, θα ήταν αμφίβολο αν ο ΛΑΓΗΕ θα λάμβανε στο τέλος τα υπεξαιρεθέντα χρήματα.

Τα παραπάνω αναφέρει ότι τα έχει γνωστοποιήσει, μεταξύ άλλων, και στον κ. Μπαλτάκο, «κατόπιν παράκλησης» του οποίου πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου το περιβόητο ραντεβού Αντωνόπουλου-Μπαλτάκου-Φλώρου, όπου διατυπώθηκε η πρόταση περί συμβιβασμού και η απόρριψή της προκάλεσε την έκρηξη του κ. Φλώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαλτάκος ανέλαβε την υπεράσπιση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ποσού άνω των 250 εκατ. ευρώ, στη θέση ενός άλλου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Μάκη Βορίδη, ο οποίος παραιτήθηκε από την υπόθεση ώστε να αναλάβει υπουργός Υγείας στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Στη νομική υπεράσπισή τους έχει συνδράμει, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, και ο πρώην εισαγγελέας και νυν βουλευτής της Ν.Δ. και γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν χθες την επιστολή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ζήτησαν να κληθούν οι κ. Μπαλτάκος και Αντωνόπουλος, ώστε να ενημερώσουν τα μέλη της για το θέμα. «Είναι άκρως σοβαρά αυτά που καταγγέλλονται. Ο κ. Μπαλτάκος ήταν παρών στο συμβάν που απειλήθηκε ο δικηγόρος», σημείωσε ο Θανάσης Πετράκος.

«Στη δίκη αυτή το Δημόσιο πρέπει να είναι πολιτικός ενάγων και δεν μπορεί η κυβέρνηση με παρένθετα πρόσωπα να υπερασπίζεται αυτούς, εναντίον των οποίων στρέφεται το ίδιο το Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «την ώρα που περικόπτονταν κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις, χαρίζονταν αντίστοιχα χρήματα σε αυτές τις δύο εταιρείες».

Αμέσως οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Επιτροπή, με πρώτο τον πρόεδρό της Αν. Νεράτζη, απέρριψαν το αίτημα. Ο Πρ. Παυλόπουλος επιχειρηματολόγησε κατά της κλήσης, λέγοντας, πρώτον, ότι η επιστολή δεν απευθύνεται στη Βουλή αλλά στον ΛΑΓΗΕ, δεύτερον ότι υπάρχει ήδη εν εξελίξει δικαστική έρευνα και, τρίτον, ότι «υπάρχουν σοβαρότερες υποθέσεις από αυτήν του κ. Μπαλτάκου, ο οποίος κάποτε κακή τη μοίρα διετέλεσε γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου». Για πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο Ανδρ. Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του Κινήματος, ο Απ. Κακλαμάνης στήριξε την απόφαση της πλειοψηφίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέμβει η Επιτροπή αργότερα και αφού ολοκληρωθεί η ανάκριση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε, ωστόσο, ότι στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η κοινοβουλευτική και η δικαστική έρευνα εξελίσσονταν παράλληλα, ενώ ο κ. Πετράκος απέρριψε τα περί πολιτικής σκοπιμότητας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, από την οποία απουσίαζαν όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως «παρωδία διαδικασίας».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής την Τρίτη ο νυν πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Βασιλάκος ρωτήθηκε αναλυτικά για το ζήτημα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και αποκάλυψε δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση δεν κάλεσε ποτέ τον επικεφαλής της εποπτεύουσας αρχής να συνδράμει στη δικαστική διαδικασία εναντίον αυτών που κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα και, δεύτερον, ότι οι ημερομηνίες συνεδριάσεων και αποφάσεων της ΡΑΕ «είναι πιθανό» να συνδέονται με εμβάσματα προς λογαριασμούς του εξωτερικού των κατηγορουμένων.

Χάρης Ιωάννου από efsyn