Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Το «φάντασμα» της Αιγύπτου στην Τουρκία

• KESK: Ενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων κάθε «θρησκευτικής απόχρωσης»
• Κήρυξαν 48ωρη γενική απεργία τα συνδικάτα στο δημόσιο 
Προειδοποιητική 48ωρη απεργία ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK) από Τρίτη 4 Ιουνίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία...
συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων (όλων των θρησκευτικών "χρωμάτων") .

Η απεργία ήταν προγραμματισμένη από την Συνομοσπονδία ως εναντίωση στο νομοσχέδιο που προβλέπεται για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο δημοσιουπαλληλικό κώδικα αλλά λόγω των γεγονότων αποφασίστηκε να κηρυχθεί για Τρίτη.

Ο γενικός γραμματέας του KESK o İsmail Tombul δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως δάσκαλοι, γιατροί, νοσοκόμοι και εργαζόμενοι των γραφείων θα πάνε στους χώρους  δουλειάς με μαύρα ρούχα, αφήνοντας μαύρες κορδέλες και μετά θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία που έχει κηρύξει το KESK για την Τρίτη.

Κύριος στόχος της Συνομοσπονδίας είναι να εκφραστεί η αλληλεγγύη τους για το Πάρκο Γκέζι και για μια "ανθρώπινη ζωή με αξίες, δουλειά με ασφάλεια, για ένα πιο ασφαλές μέλλον και για μια δημοκρατική Τουρκία".

Αντίσταση στον... “εξισλαμισμό";

Οι διαχωριστικές γραμμές είναι πολύ πιο διαπερατές, από ό,τι φαντάζονται οι οπαδοί του “ισλαμικού χειμώνα” που πιστεύουν ότι ρίζα της έκρηξης είναι ο... "εξισλαμισμός".

Ο διεθνής τύπος αλλά και ο εγχώριος προσπαθεί να εμφανίσει ότι η εξέγερση και ο ξεσηκωμός του κόσμου στην Τουρκία είναι μια αντίδραση ενάντια στην “ισλαμοποίηση” της κυβέρνηση του... σουλτάνου Ερντογάν.

Πρόκειται για διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ και στους δρόμους σειράς πόλεων, έχουν τις αναφορές στην Ταχρίρ του Καϊρου, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, την Αθήνα.

Ετσι αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Κι αυτό δεν κρύβεται με τίποτε...

Πίσω από τη συζήτηση περί Ισλάμ και θρησκείας, βρίσκεται η εδραίωση του νεοφιλελευθερισμού, η ένταση της κρίσης που κάνει το "θαύμα" να τρίζει, ο περιορισμός των πολιτικών αλλά και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι μαζικές αυθόρμητες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών στην Τουρκία φαίνεται πως κλιμακώνονται με τις απεργίες που κήρυξαν τα συνδικάτα στο δημόσιο -όπου δουλεύουν μαζί μουσουλμάνοι και... κοσμικοί- όπως ακριβώς έγινε και στην Αίγυπτο, φέρνοντας στο προσκήνιο τα πραγματικά αίτια και τη ρίζα της έκρηξης σε μια σειρά πόλεις της γειτονικής χώρας.

Στην Αίγυπτο, μπορεί η επανάσταση να ξεκίνησε από την Ταχρίρ αλλά απλώθηκε με δυνατές απεργίες στο Πορτ Σαΐντ, στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με διυλιστήρια, τουρισμό και βιομηχανίες, καθώς και σε άλλες πόλεις και αποτέλεσαν την καθοριστική κινητήριο δύναμη για την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ... από μουσουλμάνους και χριστιανούς μαζί.

Το “φάντασμα” της Αιγύπτου πλανιέται πάνω από την Τουρκία.

Κι αυτό δεν κρύβεται με τίποτε...

με πληροφορίες ΑΠΕ, Reuters
k.sarris@eleftherotypia.net

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΡΗΣ  από enet