Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πρωτοφανής δρακόντεια «λύση» για την Κύπρο

Μόνο οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ και οι λοιπές τράπεζες πλην Λαϊκής και Κύπρου βγαίνουν ανέπαφοι από το σχέδιο λύσης για την Κύπρο που ενέκρινε ξημερώματα το Eurogroup.

Για τους υπόλοιπους το σχέδιο είναι «φωτιά» ή και καταστροφή. Τα μέτρα είναι πρωτοφανή και δεν απαιτούν πλέον έγκριση από την κυπριακή Βουλή, αφού τα σχετικά νομοσχέδια ψηφίστηκαν...
προκαταβολικώς την περασμένη Παρασκευή.

Εκτιμάται όμως ότι θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την Ευρωζώνη καθώς υπάρχουν κόκκινες γραμμές που ξεπεράστηκαν, όπως η συμμετοχή των καταθετών αλλά και των κατόχων senior ομολόγων.

Στην ουσία ο πυρήνας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου είτε διαλύεται, είτε «ανασυγκροτείται», με το κόστος να πληρώνουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στην άμεση επιβολή σοβαροτάτων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, γεγονός πρωτόγνωρο- και αυτό- στην σύντομη ιστορία της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας αλλά και του πρωτοφανούς του εγχειρήματος, το γεγονός ότι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τρόικας, αλλά και της κυπριακής κυβέρνησης δεν ήταν σε θέση να μιλήσουν συγκεκριμένα, ούτε για το πότε θα ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες (ενδεχομένως να αποφασιστεί σήμερα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου έκανε λόγο για «λίγες μέρες») ούτε για το πόσο θα διαρκέσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (καθώς θα πάρει εβδομάδες ή και μήνες ώσπου να ξεπαγώσει μέρος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου), ούτε όμως και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις κυπριακές επιχειρήσεις και την οικονομία.

Επιπτώσεις που όπως φάνηκε και από την αμήχανη στάση του αρμόδιου Επιτρόπου Ολι Ρεν στη συνέντευξη Τύπου, θα είναι βραχυπρόθεσμα συντριπτικές, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να προσφέρει οποιαδήποτε εκτίμηση για το «βάθος» της ύφεσης που θα υποστεί η Μεγαλόνησος.

Σε ότι αφορά την Λαϊκή, είναι πλέον σαφές ότι οδεύει σε εξαφάνιση μέσω διαχωρισμού σε «κακή τράπεζα» και σε «καλή» που σε δεύτερο χρόνο θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Οι απώλειες των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, υπολογίζεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν ότι θα αγγίξουν το 100%, μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας εκκαθάρισης, προκειμένου να εξοικονομηθούν 4,2 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας (γεγονός που παραδέχτηκαν ευρωπαίοι εκπρόσωποι, κι ότι θα δημιουργηθεί αναταραχή σε ιδιώτες κι επιχειρήσεις που την είχαν επιλέξει, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα Ταμεία Πρόνοιας που επίσης είχαν σημαντικές καταθέσεις (ο υπ. Οικονομικών κ. Σαρρής ανέφερε ότι θα μετατραπούν σε μετοχές).

Η Τράπεζα Κύπρου εκτός από τα καλά στοιχεία της Λαϊκής (καταθέσεις έως 100.000 ευρώ) θα αναλάβει και την χρηματοδότηση μέσω ELA της συγκεκριμένης τράπεζας, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ. Η ίδια θα «ανασυγκροτηθεί», σύμφωνα με τη φρασεολογία του Eurogroup, που πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση της με συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των μεγαλοκαταθετών, η οποίοι θα πάρουν ως αντάλλαγμα μετοχές.

Οπως παραδέχτηκε το Eurogroup πρόκειται για διαδικασία που θα κρατήσει εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο είναι το ύψος της επιβάρυνσης για τους καταθέτες, διάστημα στο οποίο θα «παγώσουν» οι καταθέσεις αυτές, αλλά και μήνες προκειμένου να εφαρμοστεί.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ. Στυλιανίδης, πάντως, υποστήριξε ότι η αναγκαστική ανταλλαγή ανασφάλιστων καταθέσεων με μετοχές της Τρ. Κύπρου θα είναι κάτω από 30%, τονίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο το ποσοστό.

Τα ανωτέρω συνεπάγονται ότι στην Κύπρο θα επιβληθούν με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, σκληρά μέτρα περιορισμού στην διακίνηση κεφαλαίων, τα οποία έως τώρα είχαν αποφευχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κρίσης και σύμφωνα με ξένους αναλυτές θέτουν πλέον εν αμφιβόλω την έννοια του κοινού νομίσματος «που έχει την ίδια αξία παντού».

Απόλυτη αμηχανία

Χαρακτηριστικό πάντως της κατάστασης που επικράτησε στην συνέντευξη ήταν και το γεγονός ότι κανένας από τους παριστάμενους δεν δέχτηκε να απαντήσει πόσα είναι τελικά τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την «ανασυγκρότηση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα, έναντι των 5,8 δισ. που είχαν υπολογιστεί στο προηγούμενο Eurogroup.

Οι παριστάμενοι δήλωναν ότι τα 5,8 δισ. δεν χρησιμοποιούνται πια, ότι δεν γνωρίζουν το ακριβές νούμερο, κι ότι αυτή η λύση είναι καλύτερη από την προηγούμενη διότι «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα στη ρίζα του, για να υποστηρίξουν στη συνέχεια ότι ήταν τελικά «η μόνη λύση» μετά την χειροτέρευση της κατάστασης που μεσολάβησε την περασμένη εβδομάδα. Η κα Λαγκάρντ πάντως είπε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται ο κυπριακός τραπεζικός τομέας θα έχει περιοριστεί στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου έως το 2018.

Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το «λάθος» του προηγούμενου eurogroup να συναινέσει στο έμμεσο κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Νταιζελμπλουμ να παραδεχτεί ότι «υπήρχαν τότε πολιτικοί περιορισμοί που μας έκαναν να στραφούμε σε εκείνη τη λύση», περιορισμοί που έπαψαν προφανώς να υφίστανται.

Νταιζελμπλουμ: Μέσα Απριλίου το MoU

Ο κ Νταιζελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο για την Κύπρο παραμένει στα 10 δισ. ευρώ. Υποστήριξε ότι το draft του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) θα είναι έτοιμο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ.

Ολι Ρεν: Task Force για την "ανοικοδόμηση"

«Ηταν δύσκολη η διαδικασία καθώς την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε σε μια κατάσταση που δεν υπήρχαν εύκολες επιλογές αλλά μόνο δύσκολες αποφάσεις. Το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το λαό της Κύπρου και η Κομισιόν θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους πλέον αδύναμους. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μπαρόζο ετοιμάζει μια task force για την Κύπρο. Αυτή θα προσφέρει τεχνική βοήθεια στις αρχές με έμφαση σε προσπάθειες ανάκαμψης», τόνισε. «Πρέπει να χτιστεί η οικονομία της χώρας σε νέα βάση και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε».

Αναφορικά με τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο Ολι Ρεν σημειώσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα θα δουλέψουν από κοινού για τα συγκεκριμένα μέτρα. Υποστήριξε ότι υπό αυστηρές προϋποθέσεις η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει τη λήψη αυτών των μέτρων. Η Κομισιόν θα παρακολουθεί την εφαρμογή.

Σόιμπλε: Δίκαιο το deal

Το κυπριακό deal είναι «δίκαιο» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αντιστοιχεί σε τρεις φορές το ΑΕΠ.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, από την σκοπιά των γερμανών, η νέα συμφωνία της Κύπρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως επισήμανε, ο Κύπριος πρόεδρος «κατάλαβε» ότι το bail in ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και για άλλους.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να ξανα-ανοίξουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Λαγκάρντ: Εντός των επόμενων εβδομάδων η εισήγηση για συμμετοχή ΔΝΤ

Από την τελική συμφωνία με την τρόικα στην Κύπρο εξαρτάται η εισήγηση της Κριστίν Λαγκάρντ για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στην κυπριακή βοήθεια, τόνισε η επικεφαλής του ταμείου, προσθέτοντας ότι η τελική εισήγηση θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ειδικότερα, η επίσημη δήλωση της κ. Λαγκάρντ έχει ως εξής:

«Η συμφωνία για την Κύπρο παρέχει ένα βατό και αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων στη χώρα. Το σχέδιο επικεντρώνεται στις δυο μεγάλες προβληματικές τράπεζες και την προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες.

Αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος μέσω μιας ξεκάθαρης στρατηγικής που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και δεν επιβαρύνει υπερβολικά τους Κύπριους φορολογούμενους. Η συμφωνία αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, που είναι και το κλειδί για τη στήριξη της ανάπτυξης.
Πιστεύουμε ότι το σχέδιο παρέχει μια διατηρήσιμη και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση στα προβλήματα της Κύπρου και τη θέτει σε ένα μονοπάτι ανάκαμψης.

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΕ που βρίσκονται στην Κύπρο θα ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Με βάση αυτό και την τελική συμφωνία με την τρόικα στην Κύπρο, εκτιμώ ότι θα καταθέσω την πρόταση στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για πιθανή οικονομική συμβολή εντός των επόμενων εβδομάδων".

Από την πλευρά του, ο κ. Ρέγκλιγκ του ESM σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα ακολουθήσει τη συνήθη διαδικασία ώστε σε λίγες ημέρες να είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αναμένει τα πρώτα χρήματα να εισρεύσουν στην Λευκωσία στις αρχές Μαΐου.

Αναστασιάδης: Θα έχουμε ένα πρόγραμμα
Ικανοποίηση για τη συμφωνία δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. «Θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», υπογράμμισε εξερχόμενος από τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Σαρρής: Θα έχουμε σημαντικές απώλειες

«Η συμφωνία δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα χρησιμοποιήσουμε το χρόνο που κερδίσαμε για να κάνουμε μια νέα αρχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής. Αναγνώρισε ότι πολλοί από τους ξένους επενδυτές και καταθέτες είναι δυσαρεστημένοι «θα είναι ψέμα να μην παραδεχθούμε ότι θα έχουμε σημαντικές απώλειες», παραδέχθηκε.

Του Γιώργου Παπανικολάου από euro2day