Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Στουρνάρας: Ανοιχτό θέμα με τη τρόικα οι απολύσεις στο Δημόσιο

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο είναι πάνω στο τραπέζι. Τι είπε για τον κατώτατο μισθό και το νέο φόρο ακινήτων 
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή του Μέγκα, "Ανατροπή".

Ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κάνει απολύσεις, αλλά σημείωσε πως ο όρος του Μνημονίου είναι αρκετά ασαφής. Διευκρίνισε δε ότι ο αριθμός 25.000 δεν αφορά...
απολύσεις αλλά τον θεσμό της κινητικότητας.

"Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο θέτει η τρόικα. Εμείς δεν θα θέλαμε απολύσεις και η εξέλιξη όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, είναι καλύτερη από ότι περιμέναμε. Είναι ένα θέμα δύσκολο", είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μειώσει τον κατώτατο μισθό.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα είναι δικαιότερος από το "χαράτσι" της ΔΕΗ , ενώ υπερασπίστηκε το νέο φορολογικό σύστημα, λέγοντας ότι όσοι έχουν κάτω από 25.000 ευρώ εισόδημα και 2-3 παιδιά -που είναι η συντριπτική πλειοψηφία-, θα πληρώσουν λιγότερο φόρο φέτος.

Παραδέχτηκε δε ότι το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε αρχικά ήταν λάθος. Όπως είπε ο ίδιος με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε στην τρόικα: "Συμφωνώ με τους στόχους, αλλά είναι λάθος τα μέτρα που μας πιέζετε να πάρουμε σε σχέση με τους στόχους".

Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος καθότι υποστήριξε πως θα επιστρέψουμε στην ανάκαμψη το 2014, ενώ στις αισιόδοξες προβλέψεις του συμπεριλαμβάνεται και ο μηδενισμός από φέτος του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ωστόσο, ο ίδιος επιφυλάχθηκε για το πότε θα υπάρξει πραγματική επιστροφή στην ομαλότητα και θα μπορούν να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο όταν επιστρέψουμε στις αγορές. Κάτι για το οποίο δεν θέλησε να δεσμευθεί χρονικά.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα.

Ακόμη,σε σχέση με τον λάθος πολλαπλασιαστή,  ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η τρόικα έχει ήδη κάνει βήματα βελτίωσης του Μνημονίου με την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και προέβλεψε μάλιστα ότι πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίου.

Υποστήριξε δε ότι οι Καραμανλικοί βουλευτές που του επιτίθενται παρεξήγησαν τις προθέσεις του, όταν μίλησε για τα λάθη της περιόδου πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή που μας οδήγησαν ως εδώ και είπε ότι οι προθέσεις του ήταν να μην επαναληφθούν αυτά τα λάθη.

Από news247