Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

“Οι Μερκοζί δρουν σαν τοκογλύφοι απέναντι στην Ελλάδα”

Οι δύο Ιταλοί δήμαρχοι μιλούν λίγο πριν έλθουν στην Αθήνα
Την ώρα που οι Έλληνες βουλευτές συμμετέχουν σε επιτροπές για να αυξήσουν τις απολαβές τους, δύο φιλέλληνες Δήμαρχοι της Ιταλίας αποφάσισαν να χαρίσουν τον μισθό τους στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης.

Ο λόγος για τον κ. Μάρκο Γκάλντι, Δήμαρχο της ιταλικής πόλης Κάβα ντε Τιρένι και τον κ. Τζοβάνι Μοσκατιέλο της κωμόπολης Μπαρονίσι που με επιστολή τους στον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο και την πρωτοβουλία «Μεγάλη Ελλάδα», στέλνουν...
στην Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης.

Μιλούν, δε, στο protothema.gr λίγες ώρες πριν βρεθούν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Δήμαρχος Κάβα ντε Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι


- Πώς αποφασίσατε να χαρίσετε τον μισθό σας στην Ελλάδα;
  «Η απόφασή μου ήταν περισσότερο ενστικτώδης παρά αιτιολογημένη, γνωρίζοντας και λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές στιγμές που ζούνε οι Έλληνες. Με συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την Ελλάδα και τον λαό της. Έχω ζήσει πολλούς μήνες στη χώρα σας και πέρασα ευχάριστες στιγμές».

- Ποιος είναι ο μισθός του Δημάρχου; Υπάρχουν και επιπλέον επιδόματα;

 «Ο κανονικός μισθός του Δημάρχου στην πόλη Κάβα ντε Τιρένι  ο οποίος όμως απασχολείται μόνο με τα καθήκοντά του στον Δήμο είναι 2196 ευρώ καθαρά (μεικτά 3904 ευρώ). Εγώ λαμβάνω τα μισά χρήματα δηλαδή 1098 ευρώ καθαρά επειδή επιθυμώ να διδάσκω και στο πανεπιστήμιο που είμαι καθηγητής. Αυτά τα χρήματα θέλω να χαρίσω στην Ελλάδα. Η πολιτική για μένα δεν είναι επάγγελμα. Πάντως, ο μισθός του Δημάρχου εξαρτάται από τον πληθυσμό της πόλης».

- Πόσα χρήματα είναι ο βασικός μισθός στην Ιταλία;

«Εξαρτάται από τους οικονομικούς τομείς και τις συμβάσεις. Στο δημόσιο τομέα, ο αρχικός μισθός στο χαμηλότερο κλιμάκιο με πλήρες ωράριο, είναι 850 ευρώ».

- Πού θα καταθέτετε τον μισθό σας; Υπάρχει κάποιος λογαριασμός;
 «Οι Ιταλοί Δήμαρχοι μαζί με την ελληνική Ομοσπονδία στην Ιταλία, θα ανοίξουμε έναν λογαριασμό στον οποίο κάθε μήνα, θα καταθέτω κι εγώ τον μισθό μου. Ωστόσο, εκεί θα μπορούν και οι απλοί πολίτες αν επιθυμούν να καταθέτουν χρήματα για την Ελλάδα. Την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου μάλιστα θα υπογραφεί και ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, όπου θα δίνονται τα έσοδα του λογαριασμού».

- Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει στη σωτηρία της Ελλάδας;
  «Πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ειδικά το γαλλικό και το γερμανικό ενδιαφέρονται να σώσουν την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι υπόκεινται σε πολύ σκληρές θυσίες. Το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ σίγουρα θα βοηθήσει αλλά δεν νομίζω ότι θα εξασφαλίσει τις πραγματικές συνθήκες για ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν έχει πολλές επιλογές.
Επίσης, για το λόγο αυτό, ελπίζω ότι ο κόσμος, στην Ευρώπη και  στην Ιταλία, δείχνει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό».

Δήμαρχος Μπαρονίσι, Τζοβάνι Μοσκατιέλο


Πως ξεκίνησε η πρωτοβουλία «Μεγάλη Ελλάδα»;

«Η πρωτοβουλία “Μεγάλη Ελλάδα” ξεκινά από χαμηλά, από τους Δημάρχους που αφουγκράζονται πρώτοι τα προβλήματα των πολιτών. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, “οι δήμοι γεννήθηκαν στην Ελλάδα κι είναι η σπονδυλική στήλη ενός τόπου, οι γερές βάσεις ενός –οικονομικο-κοινωνικού ιστού”. Χρωστάμε πολλά λοιπόν στους Ελληνες γιατί είμαστε αυτοί που είμαστε χάρη στη φιλοσοφία, την επιστήμη, το θέατρο, την ποίηση, την τέχνη που γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα».

Πως θα μπορούσαν να δράσουν οι Ελληνες δήμαρχοι; Έχετε κάποια συμβουλή να τους δώσετε;

«Οι δήμαρχοι είναι το σημείο αναφοράς για όλους τους πολίτες. Η συμβουλή μου είναι να είναι κοντά τους. Να μην απομονώνονται, να είναι ενωμένοι. Μόνο με την αλληλεγγύη είναι δυνατόν να ξεπεραστεί αυτή η τόσο δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα».

Έχετε Έλληνες φίλους; Εχετε επισκεφθεί την Ελλάδα;

«Όχι δεν έχω Ελληνες φίλους, αλλά τους αποκτώ. Ανακάλυψα την αξία της φιλίας με αυτή την πρωτοβουλία, τη στιγμή που δέχθηκα τόσα συγχαρητήρια από τους Ελληνες δημάρχους και πολίτες».

Ποιος είναι ο μισθός σας; Παίρνετε επιδόματα;

«Ο μισθός μου είναι 780 ευρώ μεικτά και δεν λαμβάνω κανένα επίδομα. Είμαι γενικός γραμματέας στο νομό του Σαλέρνο, για αυτό η αμοιβή μου είναι χαμηλότερη. Αν δεν απασχολούμουν ως δημόσιος υπάλληλος εκεί, ο μισθός μου θα ανήρχετο γύρω στα 2.000 ευρώ μεικτά».

Σε ποιον λογαριασμό θα τον καταθέσετε;

«Έστειλα μια επιστολή στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που ενεργεί και στην Ελλάδα. Εκεί απέστειλα τον μισθό μου, στον οποίο προστέθηκε κι εκείνος του επικεφαλής πολιτισμού».

Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η σωστότερη αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους ηγέτες απέναντί μας;

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο spread, επιτόκια, προθεσμίες… είναι μια ιστορία αιώνων, πολιτισμού, αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς. Εμείς απλά κάνουμε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και το ίδιο θα έπρεπε να σκεφτούν και οι ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως η Μέρκελ κι ο Σαρκοζί. Δεν μπορεί να δρουν σαν να είναι τοκογλύφοι απέναντι σε μία χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού».

Η ελληνική κυβέρνηση τι θα έπρεπε να κάνει για να μην καταστρέψει την «κοιτίδα του πολισμού» όπως είχατε παλαιότερα δηλώσει;


«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι περισσότερη υπεύθυνη και τίμια. Να δείχνει περισσότερο σεβασμό στη χώρα και τους πολίτες. Οι Ελληνες κυβερνώντες έσφαλαν δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό και πρέπει να πληρώσουν. Πρέπει να δώσουν το παράδειγμα και να κάνουν θυσίες μαζί με τον λαό. Είναι μια δύσκολη μάχη που δεν πρέπει ο κόσμος να την περάσει μόνος».