Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Μη αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα λόγω της υποβάθμισης

Από σήμερα και μέχρι τα μέσα Μαρτίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το PSI, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για πράξεις νομισματικής πολιτικής, όπως είναι η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Η απόφαση της ΕΚΤ ακολούθησε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's στην κατηγορία SD (selective default), που ισοδυναμεί με επιλεκτική χρεοκοπία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα αποδέχεται προσωρινά τα ομόλογα...
που εκδόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ή είναι εγγυημένα απ' αυτό.

Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση της Ελλάδας λόγω της έναρξης της διαδικασίας του PSI, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΚΤ.

Δηλαδή, όπως είναι σαφές εδώ και πολύ καιρό, καθώς η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία της «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης χρεοκοπίας».

Την ίδια ώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση πως το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλόμενων στο Ευρωσύστημα που επηρεάζονται απ' αυτή την απόφαση, μπορούν να ικανοποιηθούν από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, στο πλαίσιο των σχετικών ρυθμίσεων που υπάρχουν στο Ευρωσύστημα (επείγουσα χορήγηση ρευστότητας - Emergency Liquidity Assistance).

Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί ή είναι πλήρως εγγυημένα από την Ελληνική Δημοκρατία θα γίνουν κατ' αρχήν επιλέξιμα (δηλαδή αποδεκτά ως εγγύηση) έως τα μέσα Μαρτίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου 2011 και επιβεβαιώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, μαζί με μία σειρά άλλων μέτρων που στοχεύουν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

Αυτό αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Μαρτίου, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών μετά τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει τις στρόφιγγες, εξαιτίας της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Πάντως η ΕΚΤ, αποσαφηνίζει ότι το μέτρο αυτό θα έχει προσωρινή ισχύ.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωση της θα αρχίσει να αποδέχεται τους τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης, όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).