Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αναζητούν λύση στο νομικό «αγκάθι» της εργασιακής εφεδρείας

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ
Με καταλήψεις σε δέκα υπουργεία «υποδέχθηκε» η Κυβέρνηση τους επικεφαλής της Τρόικα, οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα για τη τελική φάση της αξιολόγησης, από την οποία θα κριθεί η 6η δόση. Ωστόσο, αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα για τον υπουργό Οικονομικών που είχε τη πρώτη του επαφή με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Τρόικα στο γραφείο της Αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα λόγω κατεβασμένων ρολών στην οδό Νίκης. Το σημαντικότερο πρόβλημα, που μπορεί...
να ξεκινήσει νέο θρίλερ στις ούτως ή άλλως κρίσιμες διαβουλεύσεις, είναι το ότι η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για μέτρα- κλειδιά, από τα οποία θα κριθεί όχι μόνο ο φετινός αλλά και ο επόμενος Προϋπολογισμός.

Το σοβαρότερο- και ίσως αξεπέραστο- πρόβλημα αφορά στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, καθώς πέρα από το ότι στη πράξη τα συναρμόδια υπουργεία δυσκολεύονται να βρουν τους 30.000 υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο εν λόγω καθεστώς, διαπιστώθηκαν νομικά κωλύματα ειδικά για όσους απασχολούνται στο στενό δημόσιο τομέα, κωλύματα που είναι αξιοπερίεργο ότι δεν διαπιστώθηκαν στο τρίμηνο που μεσολάβησε από τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Τι θα συμβεί στη περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να πείσει τη Τρόικα στα 24ωρα που ακολουθούν; Ενδεχομένως αυτό που προσπαθεί η Κυβέρνηση να αποφεύγει εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή τις άμεσες απολύσεις προσωπικού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Τρόικα από τις προηγούμενες «επισκέψεις» της είχε ζητήσει άμεσο κλείσιμο Οργανισμών του Δημοσίου και απόλυση του προσωπικού τους. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι μετά τη πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας- απόντος του κ. Πολ Τόμσεν που δηλώνει ασθενής- πραγματοποιήθηκε μια ακόμα ευρεία σύσκεψη υπό τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή των κ.κ. Ρέππα, Καστανίδη, Κουτρουμάνη, ενώ τη Κυριακή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με ατζέντα την εργασιακή εφεδρεία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να τρέχει για την εργασιακή εφεδρεία και για έναν πρόσθετο λόγο. Τη Δευτέρα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012, όπου θα πρέπει να αποτυπώνονται με σαφήνεια τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και της εργασιακής εφεδρείας, ενώ το γεγονός ότι κατατίθεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και το νέο Μισθολόγιο, φανερώνει την αγωνία του υπουργείου Οικονομικών να κλείσει εγκαίρως και με τη «βούλα» της Τρόικα, όλες τις μείζονες εκκρεμότητες, οι οποίες επηρεάζουν δημοσιονομικά και την επόμενη 3ετία. Υπενθυμίζεται ότι από τις παρεμβάσεις στο Μισθολόγιο, στις συντάξεις και τα νέα φορολογικά μέτρα, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει 3,6 δισ ευρώ, ωστόσο θα πρέπει και οι επικεφαλής της Τρόικας να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα για να δώσουν την έγκριση τους. Είναι ενδεικτικό, δε, ότι στις επαφές που είχαν ελεγκτικά κλιμάκια της Τρόικα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, επέδειξαν ιδιαίτερο... ζήλο στην αναζήτηση στοιχείων που αφορούν κυρίως στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δείγμα αν μη τι άλλο της δυσπιστίας των δανειστών μας...
Από iefimerida