Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Παραγραφή για τον Άκη εισηγείται ο ανακριτής

Ο ανακριτής του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, Βασίλης Λαμπρόπουλος, αποφαίνεται ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Όσον αφορά στο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που επίσης αποδίδεται στον πρώην υπουργό Άμυνας για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο Β. Λαμπρόπουλος προτείνει να παραπεμφθεί η υπόθεση στα τακτικά δικαστήρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ανακριτή, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί, καθώς έχουν παρέλθει από τη διάπραξη του αδικήματος δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής, ενώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος δεν είναι αρμόδιο το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τα...
Ποινικά Τακτικά Δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος τάχθηκε υπέρ των απόψεων του Βασίλη Λαμπρόπουλου και για τα δύο ζητήματα. Ειδικότερα, ο Ν. Μαύρος σε πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, υπογραμμίζει ότι ως προς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, πρέπει να παύσει οριστικά η δίωξη σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όσον αφορά στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ο Ν. Μαύρος τονίζει ότι για το αδίκημα αυτό ο Άκης Τσοχατζόπουλος πρέπει να δικαστεί από τα Ποινικά Τακτικά Δικαστήρια, καθώς κατά το χρόνο τέλεσης του (αδικήματος) δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αποφανθεί οριστικά με βούλευμα.