Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μea... τούµπα για το Βατοπέδι

Με επιστολή - «πλυντήριο» ο Κ. Καραµανλής αρνείται τώρα ότι ήταν σκάνδαλο
Δεν βλέπει τώρα σκάνδαλο στο Βατοπέδι ο Κώστας Καραµανλής. Και αντιµετωπίζει τις «αµαρτωλές» ανταλλαγές δηµόσιας γης ως προσπάθεια αντιµετώπισης ενός «κοινωνικού προβλήµατος», χωρίς επιλήψιµες ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα και χωρίς να έχει προκληθεί ζηµιά στο Δηµόσιο!

Με την επιστολή - «πλυντήριο» του µεγάλου σκανδάλου που απέστειλε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει στροφή 180 µοιρών σε σχέση µε όσα ο ίδιος είχε υποστηρίξει προς διετίας, µιλώντας στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.Δ.,όταν είχε αναγνωρίσει τις σκανδαλώδεις διαστάσεις της υπόθεσης και είχε αποφανθεί ότι κάποιοι, και κατά βάση οι µοναχοί του Βατοπεδίου, «λειτούργησαν εις βάρος του Δηµοσίου». (βίντεο)
Με τη χθεσινή επιστολή ο κ. Καραµανλής απαλλάσσει όλους τους εµπλεκόµενους υπουργούς του και αποδέχεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν και αναλαµβάνουν µόνον την «αντικειµενική πολιτική ευθύνη» για την υπόθεση, επειδή αυτή «απασχόλησε τον δηµόσιο βίο».

Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν χθες...
ότι δεν προβλέπεται τουλάχιστον έως τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης µια νέα παρέµβασή του, αλλά κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούσαν ότι η χθεσινή επιστολή αποτελεί το πρώτο βήµα ενός σχεδιασµού από την πλευρά του κ. Καραµανλή για «ολική επιστροφή» στην πολιτική σκηνή. Ο ίδιος απέφυγε να κινηθεί σε επιθετικούς τόνους που θα οδηγούσαν σε σκληρή, προσωπική σύγκρουση µε την κυβέρνηση και περιορίστηκε σε αιχµηρές αναφορές και σε προτροπές προς την Προανακριτική Επιτροπή να αποφύγει «µικροκοµµατικές σκοπιµότητες», τη «σπίλωση προσωπικοτήτων» και τα «επικοινωνιακά τεχνάσµατα».

Η αντίδραση της κυβέρνησης στους ισχυρισµούς του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, ήταν άµεση και οξεία: «Είναι δικαίωµα του κ. Καραµανλή να µη θέλει να απαντήσει επί της ουσίας στην κλήτευση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και έργο της Επιτροπής η αξιολόγηση της επιστολής του. Το να υιοθετεί, όµως, ο πρώην πρωθυπουργός, ακόµα και σήµερα, ισχυρισµούς για ανυπαρξία ευθυνών υπουργών της κυβέρνησής του, αλλά και να προτάσσει τις παντελώς ανυπόστατες θέσεις της Ν.Δ., περί µη ύπαρξης ζηµίας του Δηµοσίου, αποτελεί άρνηση της πραγµατικότητας και υποτίµηση της νοηµοσύνης των πολιτών», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Η γαλάζια αντίδραση
Στη Ρηγίλλης, την ίδια ώρα, αντιµετωπίζουν την επιστολή Καραµανλή ως κίνηση που ενισχύει την προσπάθεια του Αντώνη Σαµαρά να «κλείσει τους λογαριασµούς του παρελθόντος». Για τη χθεσινή εξέλιξη το γαλάζιο επιτελείο απέφυγε κάθε επίσηµο σχόλιο, αλλά κοµµατικοί παράγοντες τόνιζαν ότι η υπόθεση δεν αφορά πλέον την κοµµατική ηγεσία.
Είναι προφανές ότι στα ανώτατα κλιµάκια της Ν.Δ. θεωρούν πως η θέση του κ. Καραµανλή για το Βατοπέδι απεγκλωβίζει την κοµµατική ηγεσία, η οποία στο εξής θα παραπέµπει για απαντήσεις στην επιστολή του πρώην πρωθυπουργού. Ως προς την ουσία της υπόθεσης, ωστόσο, η Ρηγίλλης και ο κ. Καραµανλής κινούνται στην ίδια «γραµµή» και προσπαθούν να στηρίξουν τη θεωρία περί «πολιτικής σκευωρίας» που προβάλλουν τελευταία συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
Ενδεικτική είναι η χθεσινή παρέµβαση του πρώην υπουργού και νυν τοµεάρχη της Ν.Δ. για θέµατα Δηµόσιας Τάξης, Νικ. Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο (Σκάι) για «διόγκωση» της υπόθεσης από το ΠΑΣΟΚ, προκειµένου «να σύρει τον Κ. Καραµανλή στο Ειδικό Δικαστήριο». «Η Προανακριτική είναι αρχή ποινικής διαδικασίας. Οταν δεν υπάρχει βλάβη για το Δηµόσιο δεν µπορεί να στοιχειοθετηθεί έγκληµα», ανέφερε.

Η ΡΗΓΙΛΛΗΣ
«Δεν µας αφορά πλέον η υπόθεση», είναι η γραµµή της ηγεσίας της Νέας Δηµοκρατίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δηµήτρης Τζάθας Διονύσης Νασόπουλος από ΤΑ ΝΕΑ