Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Δρακόντεια μέτρα λιτότητας

Βαρύ το τίμημα σε μισθούς, συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και εργασιακά για τα 120 δισ. από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Στη Βουλή η συμφωνία

Δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και της κοινωνίας, περιλαμβάνει το «πακέτο» που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για τα 120 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, μπορεί να εξοικονομήσουν πόρους της τάξης του... 10% (!) του ΑΕΠ σε έναν χρόνο, υλοποιώντας τον στόχο 3% του ελλείμματος.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει εντολές να συνεχίσει να μάχεται σε δύο μέτωπα: στη διάσωση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και του 13ου στο Δημόσιο. Ως «αντάλλαγμα» η κυβέρνηση προτείνει ...
την άμεση εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, το οποίο ήταν να ξεκινήσει το 2018 και έχει ήδη συμφωνηθεί να επισπευσθεί για το 2013. Σε κάθε περίπτωση το τίμημα είναι βαρύ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν Κυριακή ή Δευτέρα και στη συνέχεια η συμφωνία θα κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, που ενημέρωσε χθες τους κοινωνικούς εταίρους, θα παρουσιάσει τη συμφωνία και στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στη συνάντηση της Πέμπτης ο πρωθυπουργός ήταν αποκαλυπτικός. Είπε ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το χρέος θα φθάσει στο 145% του ΑΕΠ. Αντίθετα, σημείωσε ότι αν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και «τρέξει» η ανάπτυξη, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει να κάνει χρήση όλου του πακέτου στήριξης και να επιστρέψει νικηφόρα στις αγορές. Τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, που συνεδρίασε χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, γύρω από τον Γ. Παπανδρέου, συγκεντρώθηκαν ο Χ. Παμπούκης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Φ. Σαχινίδης, η Λ. Κατσέλη, ο Γ. Ραγκούσης, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Πεταλωτής, ο Ν. Αθανασάκης, ο Κ. Θέος και ο Γ. Ελενόπουλος. Από την αρχή κατέστη σαφές ότι το πακέτο που ζητούν οι μελλοντικοί δανειστές μας είναι «το παίρνεις ή τ’ αφήνεις». Η λίστα που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζεται στις διπλανές στήλες.

Στόχος των επιτηρητών είναι να μειώσουν το έλλειμμα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο αντίλογος είναι ότι τα μέτρα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα και ότι μπορεί να οδηγήσουν σε πληθωρισμό, ανεργία και διεύρυνση τελικά του δημόσιου χρέους. Ο κίνδυνος πρόκλησης κοινωνικής έκρηξης είναι άμεσος, ενώ η προοπτική δημιουργίας κλίματος πανικού, που θα αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα, θεωρείται πιθανή.

Για τον λόγο αυτό, παρότι επισήμως δεν υπάρχει απόφαση για το πώς θα ανακοινωθεί η συμφωνία, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι την υπόθεση θα την πάρει επάνω του ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα σταθερότητας στους πολίτες και να δεσμευτεί πως στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Οτι στην Ιθάκη μάς περιμένουν καλύτερες μέρες, από τις δύσκολες που θα μεσολαβήσουν μέχρι εκεί.

Κρίσιμες συνεδριάσεις
Δύο ακόμη «βήματα» προς τις τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα.
* Στη 1 μ.μ. σήμερα θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου το άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
* Στις 4 μ.μ. οι υπουργοί Εργασίας, Υγείας και Παιδείας θα συσκεφθούν για την ανακατανομή των κονδυλίων του κοινωνικού πεδίου.
* Από τη στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία οι ανακοινώσεις θα γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Ποια η γραμμή άμυνας του ΜαξίμουΜουδιασμένοι οι υπουργοί
Τα μέτρα αυτά προκαλούν τρόμο στα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν ότι από τη στιγμή που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν, τίποτα πλέον δεν θα είναι το ίδιο στη χώρα και στο κόμμα τους.

Και δεν είναι οι επόμενες εκλογές που φοβούνται, αλλά η δημιουργία νέων σχημάτων, καθώς τα υπάρχοντα κόμματα θα θεωρηθούν υπεύθυνα για τη χρεοκοπία.

Η γραμμή άμυνας που προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πρόκειται για στάση ευθύνης. Οτι ο άλλος δρόμος ήταν η στάση πληρωμών, η αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, η επιστροφή της χώρας στην κατάσταση των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Για όλα αυτά ο πρωθυπουργός επεχείρησε χθες το απόγευμα να πείσει και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το ερώτημα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση, και το οποίο ταλαιπωρεί το ΠΑΣΟΚ από τη βάση έως την κορυφή, είναι το αν υπήρχε άλλος δρόμος. Αν από τις 4 Οκτωβρίου και μετά θα μπορούσε να είχε ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Μιλώντας στα μέλη του Π.Σ., ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε πως από την Ευρώπη μάς έχουν ζητήσει «restart» (σ.σ.: επανεκκίνηση). «Πρέπει να φτωχύνετε για να κάνετε μια νέα αρχή», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου λένε ότι έκαναν το καλύτερο δυνατό. Υπάρχουν, όμως, σοβαρές αμφιβολίες, που δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα επειδή όλοι περιμένουν να ανακοινωθούν οι νέες αποφάσεις. Από τη στιγμή που θα πατηθεί το κουμπί των νέων μέτρων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις δυνάμεις που θα απελευθερωθούν και για την απήχηση που θα έχει η διαφοροποίησή τους.

Τα όπλα του Γ. ΠαπανδρέουΣκέψεις για 200 βουλευτές και ανασχηματισμό
Ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα. Το έχει πει στους δικούς του ανθρώπους, το έχει πει και δημόσια ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται και ένα σχέδιο μείωσης του κόστους της... δημοκρατίας!

Τι σημαίνει αυτό; Τον περιορισμό των βουλευτών από 300 σε 200, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος, που είναι λιγότερο κοστοβόρο και πιο διαφανές. Δίνει, όμως, υπερεξουσίες στους αρχηγούς, γεγονός που έχει θέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συναγερμό. Εξοικονόμηση πόρων επιτυγχάνεται και με την κοινή διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με τις ευρωεκλογές που ανακοίνωσε ο Γ. Ραγκούσης.

Σε αυτή την πορεία, ο Γ. Παπανδρέου αν συναντήσει αντιδράσεις δεν θα διστάσει να συγκρουστεί και με το κόμμα του. Oπως και δεν θα διστάσει να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, αν κρίνει ότι κάποιοι τομείς καθυστερούν.

Συμπεράσματα έχει ήδη βγάλει, αλλά δεν θέλει να συνδέσει τη σκληρή διαπραγμάτευση με την αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος. Εχει, όμως, έτοιμες δύο εκδοχές. Περιορισμένες σε έκταση αλλαγές, αλλά δομικού χαρακτήρα. Στα χαρτιά του έχει εισηγήσεις για τη δημιουργία δύο «τσάρων»: της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Η δεύτερη εκδοχή είναι ένας κλασικός ανασχηματισμός, ο οποίος αρχικά ήταν να γίνει μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δεδομένης της συγκυρίας όμως, τίποτε πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί. Με τον δημοσιονομικό έλεγχο να έχει περάσει στα χέρια των επιτηρητών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει πόστο.
Πολλοί θυμίζουν πόσο επιτυχημένος ήταν ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και προτείνουν τη μετακίνησή του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε αυτή την περίπτωση, ο Γ. Πεταλωτής μπορεί να βρεθεί σε θέση υφυπουργού στο υπ. Εξωτερικών. Το ενδεχόμενο μετακίνησης στο Μαξίμου, προκειμένου να ενισχυθεί το λεγόμενο πολιτικό κέντρο, εξετάζεται και για τον Π. Γερουλάνο, που είχε την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ.

Σταθερά κοντά στον πρωθυπουργό παραμένει ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος έχει να επιδείξει και ως υπουργός τις περισσότερες παρεμβάσεις από κάθε άλλον. Ο πρωθυπουργός μελετά και το ενδεχόμενο διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, ώστε όλοι να κληθούν να αναλάβουν δημόσια τις ευθύνες τους.
Γιάννης Αντύπας από το ΕΘΝΟΣ