Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Κερκόπορτα» για τρίτο δάνειο άφησε ο Γ. Βαρουφάκης - Όλα στο τραπέζι εν όψει Eurogroup

«Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από τον δανεισμό αλλά
δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις...»
Aν και αρχικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει η Ελλάδα ένα νέο δάνειο από τους πιστωτές της, στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο», παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από τον δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις», θέτοντας...
τις τρεις προϋποθέσεις που είναι οι επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι αποπληρωμές του χρέους.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ο Ντε Γκίντος μάλιστα εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αυτό θα κυμαίνεται από τα 30 δισ. ευρώ ως τα 50 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και στις προηγούμενες δηλώσεις του. Ωστόσο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «άδειασαν» ξανά τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας. «Είναι πρόωρο να μιλάμε για ένα τρίτο πρόγραμμα. Αυτές είναι εικασίες που καλύτερα να αποφεύγονται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως υπάρχει εναλλακτική λύση αν δεν δοθεί τον Μάρτιο μέρος της δόσης, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Όσο για το Eurogroup της Δευτέρας, σημείωσε πως θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους. Όπως είπε, «είτε σε αυτό το Eurogroup είτε στο επόμενο, θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης».

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί» και ότι «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι αλλά και αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». 

Όσο για το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, υπογράμμισε πως είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Από efsyn

Όλα στο τραπέζι εν όψει Eurogroup 
Ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση «για όλα τα θέματα»
Συζήτηση για όλα τα θέματα και με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στο μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε περίπου στις 10.30 το βράδυ.

Παρόντες -μεταξύ άλλων- ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Δραγασάκη, ο οποίος αποχωρώντας από το μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι έγινε συζήτηση «για όλα τα θέματα». 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Eurogroup. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γερούν Ντάισελμπλουμ μεταξύ άλλων θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος της χώρας μας. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ επισήμανε την Τετάρτη ότι όπως αναφέρθηκε στην έκθεση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων τον οποίον υπέβαλε η ελληνική πλευρά χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης.

Επίσης, την Τετάρτη έγινε η συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη απόφαση για την Ελλάδα, με κυρίαρχο θέμα να είναι αυτό της Πορτογαλίας. Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο προσεχές Eurogroup, και διατυπώθηκαν ορισμένοι προβληματισμοί και ερωτήματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως υπάρχει το ενδεχόμενο να προηγηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.

Εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο κ. Στουρνάρας θα συμβάλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση -και με όλα τα εργαλεία- της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναμένεται, ο διοικητής της ΤτΕ θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, το βράδυ της Πέμπτης.
Από efsyn