Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Από τα υπουργεία στα... ξενοδοχεία: Μόνο τεχνικά κλιμάκια θα έρχονται στην Αθήνα

Στην Αθήνα καταφθάνει σήμερα η τεχνική ομάδα του Brussels Group που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Brussels Group.

Κι αν η επίσκεψη αυτή θυμίζει κάτι από… τρόικα, στην πραγματικότητα υπάρχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τις εφόδους των εκπροσώπων των δανειστών που είχαμε συνηθίσει ως τώρα: οι συζητήσεις με τα στελέχη των τεχνικών ομάδων δεν θα γίνονται σε υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους, αλλά...
σε ξενοδοχεία, και σε αυτές δε θα συμμετέχουν κυβερνητικοί παράγοντες, παρά μόνο τεχνοκράτες. Οι ομάδες αυτές θα είναι εξουσιοδοτημένες από το Brussels Group για συλλογή δεδομένων και πληροφοριών που χρειάζονται.

Από το Μαξίμου σχολίαζαν πως αυτή είναι μία σαφής διαφορά, η οποία δείχνει τη διαφορά αντίληψης και το ρόλο των κλιμακίων. Υπογράμμιζαν μάλιστα πως δεν θα υπάρξει ξανά η προσβλητική εικόνα ξένων παραγόντων που συναντώνται με Έλληνες υπουργούς και δίνουν μάλιστα εντολές.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα στην Αθήνα θα φτάσει και δεύτερη τεχνική ομάδα, η οποία θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της.

Από το koutipandoras