Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Δέκα πράγματα που δεν ξέρετε για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων και δε θέλουν να μάθετε

Οι «Κομιστές» ανοίγουν τον Φάκελο «Κόμματα και διαφθορά». Σήμερα, το πρώτο μέρος, σχετικά με τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Οι σημερινές ερωτήσεις και οι λοιπές που θα διαβάσετε τις ερχόμενες μέρες, θα κοινοποιηθούν στην Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κωνσταντοπούλου, για τις ενέργειές της.

Μέρος Πρώτο.
Τραπεζικά δάνεια κομμάτων


1. Γιατί δεν τα ξέρουμε;


Διότι η Τράπεζα της Ελλάδος επικαλείται το επιχειρηματικό τραπεζικό απόρρητο και δεν έστειλε ποτέ στη Βουλή τα στοιχεία αυτών των δανείων.

2. Από που προκύπτει ότι υπάρχουν δάνεια;
Από τους ισολογισμούς των κομμάτων και τις κατά καιρούς δηλώσεις των ταμιών τους, οι οποίες...
δε διαψεύστηκαν ποτέ.

3. Πότε ελήφθησαν αυτά τα δάνεια;
Σε διάφορες στιγμές μέχρι, μετά βεβαιότητος, και το 2011, ίσως και το 2012.

4. Με τι εγγυήσεις έδιναν οι τράπεζες τα δάνεια;
Με την προεξόφληση των προσδοκώμενων κρατικών επιδοτήσεων του ΚΚΕ μέχρι και το 2015, του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2018, του ΠΑΣΟΚ το 2019, της ΝΔ το 2020. Το ΚΚΕ είχε καταθέσει, επιπρόσθετα, ως τραπεζική εγγύηση τις εγκαταστάσεις της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ

5. Ποιες τράπεζες έδιναν τα δάνεια;
Κυρίως οι τράπεζες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προεξαρχούσης της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ, η οποία σήμερα ανήκει πλέον στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς, αλλά και ιδιωτικές τράπεζες

6. Πόσα χρήματα χρωστά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το 2011 χρωστούσε περίπου 8 εκ. ευρώ στην ΕΘΝΙΚΗ, και 151.000 ευρώ στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ

7. Πόσα χρήματα χρωστά η ΝΔ;

Από τον ισολογισμό του 2013 προκύπτει ότι στις 31.12.2012 χρωστούσε 146,5 εκ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο  πριν ήταν στα 132 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 121 εκ. ευρώ στον όμιλο της Πειραιώς (106 εκ. ευρώ εξ αυτών από την πρώην ΑΓΡΟΤΙΚΗ), 5 εκ. ευρώ στην ΕΘΝΙΚΗ, 3 εκ. ευρώ στην EUROBANK, 2 εκ. ευρώ στην ΑΤΤΙΚΗΣ.  Το Σεπτέμβριο του 2012  ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τσιμάρας είχε δηλώσει στο Ρόιτερ ότι ‘‘ένα μικρό ποσοστό των δανείων έχουν καθυστερήσεις και δεν εξυπηρετούνται’’.

8. Πόσα χρήματα χρωστά το ΠΑΣΟΚ;

Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός διευθυντής του κόμματος, κ.Σαλαγιάννης δεν απέκλεισε το ποσό να φτάνει και τα 150 εκ. ευρώ. Στο τέλος του 2011, χρωστούσε 120 εκ. ευρώ (92 εκ. ευρώ στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ, 6 εκ. στην Πειραιώς, 9 εκ. στην ΕΘΝΙΚΗ, 5 εκ. στην ΑΤΤΙΚΗΣ, 5 εκ. στην EUROBANK και 3 εκ. ευρώ στη ΜΑRFIN). Πρόσφατα ο κ.Σαλαγιάννης δήλωσε ότι το σύνολο της ύψους 1,5 εκ. ευρώ επιχορήγησης  του κόμματος πήγε στην εξυπηρέτηση των δανείων. Τον Οκτώβριο του 2014 είχε κυκλοφορήσει, χωρίς να διαψευστεί, ότι η Τράπεζα Πειραιώς δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ να πληρώσει όλα τα χρέη του σε μία δόση, το 2034.

9. Πόσα χρήματα χρωστά το ΚΚΕ;

Το 2011 χρωστούσε 7,7 εκ. ευρώ στην ΕΘΝΙΚΗ, 1,3 εκ. ευρώ στην ΑΤΤΙΚΗΣ και 2 εκ. ευρώ στη MARFIN.

10. Είναι παράνομη η δανειοδότηση των κομμάτων;

Αυτό το ερευνά και θα το ερευνήσει η δικαιοσύνη. «Η παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων συνιστά κρούσμα διαφθοράς και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται ανυποχώρητα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» , είπε ο Υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κ.Π.Νικολούδης. Ο οικονομικός εισαγγελέας κ.Γρ Πεπόνης είχε καλέσει στις 18 Φεβρουαρίου 2013 τους γενικούς διευθυντές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για ανωμοτί εξηγήσεις σε σχέση με τα δάνεια που πήραν τα δύο κόμματα έναντι κρατικών επιχορηγήσεων το διάστημα από το 2001 έως το 2012.  Το Νοέμβριο του 2013 ο αντεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τη μήνυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων  στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση τυχόν ποινικών αδικημάτων για την οικονομική ενίσχυση των δύο πολιτικών κομμάτων από τραπεζικά ιδρύματα.

 (Συνεχίζεται…)
Από komistes μέσω panosz