Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η μάχη των γαλάζιων θρόνων μεταφέρεται στη Βουλή και στο παρασκήνιο

Στον απόηχο της ΠΕ συνεχίζεται ο καυγάς επί της... διαδικασίας, αλλά και οι επαφές και ζυμώσεις για νέες πολιτικές παρεμβάσεις των αμφισβητιών, ενώ η Ν.Δ θα πρέπει να αποφασίζει ποια στάση θα κρατά απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια. Ορισμένοι προτείνουν να καταψηφίζει.  
Στον απόηχο της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το εσωκομματικό παιχνίδι συνεχίζεται στο παρασκήνιο αλλά και στη Βουλή, όπου το κέντρο βάρους της αντιπαράθεσης θα αφορά στη στάση έναντι των κυβερνητικών νομοσχεδίων και μίας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ημέρα επαφών μεταξύ στελεχών όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Ευάγγελος Αντώναρος κα. Οι ζυμώσεις συνεχίζονται και καθώς τα δείπνα καταγγέλλονται ως “εξωθεσμικά” από...
τους προεδρικούς, η επόμενη κίνηση ίσως λάβει τη μορφή ενός κειμένου πολιτικών αρχών- καθώς οι διαφωνούντες δεν φαίνεται να καταλήγουν ως προς τα πρόσωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί εν τω μεταξύ το δικό του ξεχωριστό δρόμο, επιμένοντας στο συνέδριο, αλλά επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας, και επενδύοντας στην αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ και τις επιθέσεις χθες προσωπικά στο Γιάννη Βαρουφάκη.

Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (εκ των στελεχών που είχαν συμμετάσχει στο δείπνο των 14) στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και σε δηλώσεις του χθες τάχθηκε στο πλευρό του κ.Σαμαρά- επί του παρόντος τουλάχιστον.

Την ίδια στιγμή συνεχιζόταν ο καυγάς επί της διαδικασίας με τους σαμαρικούς να προχωρούν σε διαρροές για αμφισβητίες του γλυκού νερού, που ενώ συμμετέχουν σε δείπνα και επιδίδονται σε δηλώσεις, δεν μίλησαν στα όργανα, ούτε προχώρησαν σε τυπική αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά, φωτογραφίζοντας κατά βάση τον κ.Δένδια. Υποστήριζαν επίσης ότι οι διαμαρτυρίες κατά της Ντόρας Μπακογιάννη στην πολιτική επιτροπή προέρχονταν από μέλη αυτής και όχι “παρατηρητές”- αν και ακόμη και καραμανλικοί βουλευτές τους διέψευδαν. Ο βουλευτής της Β' Αθηνών πάλι από την πλευρά του κατήγγειλε κλακαδόρους που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα στην πολιτική επιτροπή και επισήμανε τον κίνδυνο η Ν.Δ να καταλήξει “ακροδεξιό γκρουπούσκουλο”, προκαλώντας εκ νέου την οργή των σαμαρικών.

Το θεσμικό πεδίο όμως στο οποίο αναμένεται να εκδηλωθούν οι αντιπαραθέσεις των τάσεων της Ν.Δ είναι το Κοινοβούλιο. Το ερώτημα ποια πρέπει να είναι η στάση της Ν.Δ απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια και τις όποιες συμφωνίες με τους εταίρους, θα τεθεί στην πράξη. Στο σαμαρικό περιβάλλον υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ θα πρέπει να καταψηφίζει, ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ- άποψη που είχε εκφράσει δημοσίως και στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Μάκης Βορίδης. Πολλά στελέχη όμως αντίθετα υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ δεν μπορεί να παίξει με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μόνο και μόνο για να ρίξει την κυβέρνηση και ότι θα πρέπει να στηρίξει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση και μέτρα πχ για την ανθρωπιστική κρίση.

Βίκυ Σαμαρά από news247