Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Στην Αθήνα η πρώτη τεχνική ομάδα των θεσμών

Τι συμφωνήθηκε στο Brussels Group
  
Στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη η τεχνική ομάδα των θεσμών που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης του Brussels Group, την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους, τη Δευτέρα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται...
με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά στις πρώτες τεχνικές συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στις Βρυξέλλες, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αυτή είναι η εξής:

Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δε θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

«Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας» ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές στις Βρυξέλλες, εκτός από το ελληνικό κλιμάκιο, μετείχαν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον ESM/EFSM.

Το νέο αυτό σχήμα διαπραγμάτευσης ονομάζεται Brussels Group (BG).

Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από ελληνικής πλευράς είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος πλαισιώνεται από την Έλενα Παναρίτη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Από την πλευρά των θεσμών, οι πληροφορίες θέλουν να συμμετέχουν ως εκπρόσωπος της Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο, ως εκπρόσωπος της ΕΚΤ ο Ράσμους Ρίφερ (ο οποίος αντικατέστησε τον Κλάους Μαζούχ) και το ΔΝΤ να εκπροσωπεί ο Ρίσι Γκογιάλ.

Στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων θα βρεθούν αρχικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Από in.gr