Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η μετωπική του Σαμαρά με τους δελφίνους

Η σκληρή επίθεση του προέδρου της ΝΔ στο Νίκο Δένδια
   
Mένει στην αρχηγία της ΝΔ και δεν πάει σε έκτακτο συνέδριο ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έδωσε χθες μια μάχη που ξεκίνησε το μεσημέρι και κράτησε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα με τους δελφίνους και όσους τον αμφισβητούν.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά από 10 ώρες συνεδρίασης όπου τοποθετήθηκαν 50 σχεδόν βουλευτές, ο Αντώνης Σαμαράς στη δευτερολογία του τόνισε πως «η παράταξη καλείται...
να προστατεύσει τη χώρα που είναι σε κίνδυνο» εκφράζοντας την εκτίμηση πως η ΝΔ θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις. Όσον αφορά το αίτημα μεγάλης μερίδας βουλευτών για τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου ο κ. Σαμαράς και στη δευτερολογία του προκάλεσε τους συγκεκριμένους βουλευτές να βγουν μπροστά. « Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω» τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας πως «όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το πει τώρα και να προχωρήσουμε στις σχετικές καταστατικές διαδικασίες»

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους βουλευτές να έχουν κριτήριο την Ελλάδα καθώς όπως είπε « τώρα ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του μισού ΣΥΡΙΖΑ» και αποδέχθηκε την αύξηση των αιρετών μελών στο νέο 15μελές κομματικό όργανο το οποίο και θα συγκροτήσει.

Απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις βουλευτών για αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν υπήρξε καμία απόσταση και πως «βουλευτές και υπουργοί μπορούσαν να με βρουν είτε στο κινητό είτε δια ζώσης από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της άλλης μέρας. « Είχαμε ένα διαρκές υπουργικό συμβούλιο, θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε Πρόεδρε πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο, τώρα κατάλαβα τί εννοούσε» τόνισε ο κ. Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα είχε ακούσει τον κ. Δένδια να ζητά τη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου για όλα τα θέματα.

Είχε προηγηθεί η σκληρή κριτική του Νίκου Δένδια στους χειρισμούς που υπήρξαν από την πλευρά του πρωθυπουργού μετά την ήττα στις εκλογές, ενώ ο πρώην υπουργός ζήτησε έκτακτο συνέδριο. «Μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία. Εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα. Εσείς κύριε Πρόεδρε, εκ του ρόλου σας, είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.

Στον Νίκο Δένδια επιτέθηκε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. «Ύπατος, ύπατοι, ύπατα. Μπράβο ρε Νίκο. Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλοσχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς νεκροθάφτες και παραπληροφορητές που τροφοδοτούσαν διάφορα περί δήθεν λαϊκιστών;» διερωτήθηκε ο βουλευτής και συνέχισε « όποιος θέλει για αρχηγός εδώ είμαστε».

Δεν ήταν πάντως λίγοι οι βουλευτές που ζήτησαν την σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Βλάχος, Μάριος Σαλμάς, ωστόσο στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν έχω πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο αλλά τέτοιο δώρο εγώ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνω» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και πέταξε το γάντι σε όσους  το επιθυμούν να θέσουν θέμα ηγεσίας: «Σας το είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, όποιος θέλει να το πει».

Σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά άσκησε και η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εμμέσως έθεσε θέμα ηγεσίας. «Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν, ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτηση τους διότι ήξεραν μια απλή αλήθεια. Ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας».
Στην Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε η Σοφία Βούλτεψη « Ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000 που έχασαν τις εκλογές παραιτήθηκαν».

Ο Γιώργος Βλάχος άσκησε έντονη κριτική στην πλευρά Σαμαρά και εισέπραξε ειρωνεία από τον Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. «Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε και έναν καλό λόγο». «Μας βρήκατε εδώ» απάντησε ο Γιώργος Βλάχος. «Ναι αλλά τώρα είμαι και εγώ εδώ» ανταπάντησε η Άννα Ασημακοπούλου.

Από newsbeast