Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η νέα λίστα των μεταρρυθμίσεων

Nέα επιστολή με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, απέστειλε το βράδυ της Πέμπτης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη νέα επιστολή περιέχονται επτά προτάσεις, αντί για έξι που περιελάμβανε η πρώτη.

Συγκεκριμένα:...

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών

6. Μείωση γραφειοκρατίας  και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος  μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένουν από τον Έλληνα ομόλογό τους να τους παρουσιάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, ενώ το Eurogroup αναμένει να ακούσει από τους θεσμούς και από τον Έλληνα υπουργό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τεχνικές συζητήσεις.

Το γεγονός όμως ότι η επιστολή δεν είχε σταλεί πριν το Euro Working Group, καθιστά «απαγορευτική» τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας.

Ο ίδιος αξιωματούχος, άφησε πάντως να εννοηθεί ότι στο δικό του επίπεδο οι επικοινωνίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είναι περιορισμένες και ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι θα λάβουν μέρος στις τεχνικές διαβουλεύσεις, πότε και πού θα γίνουν αυτές. Ανέφερε, επίσης, ότι οι τεχνικές διαβουλεύσεις δεν αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, όπως εκτιμούσαν οι υπηρεσίες της ευρωζώνης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και γι' αυτόν τον λόγο τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων θα πρέπει να εντατικοποιηθούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτό να ζητηθεί. «Αν δεν υπάρξει σχετικό αίτημα δεν μπορεί να υπάρξει και προσφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Από efsyn