Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Απορρίπτει τρίτο πακέτο βοήθειας ο Γ. Βαρουφάκης

Tο δρόμο που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα χαράσσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτοντας τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά και ένα νέο πακέτο βοήθειας που επί της ουσίας θα σημαίνει τη συνέχιση του μνημονίου. Ξεκινούν συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τονίζει πως ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, η Ελλάδα...
δεν το χρειάζεται.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι αναθέρμανση της οικονομίας μέσω επενδύσεων. Δεν θέλω να δημιουργήσουμε νέα δημόσια χρέη. Η νέα συμφωνία που θα διαπραγματευτούμε τους 4 αυτούς μήνες θα πρέπει να είναι ένα πακέτο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί η οικονομία μας και δεν θα εκλιπαρούμε για νέα δάνεια από τους ευρωπαίους φορολογουμένους», δηλώνει ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Αρνητικά απαντά και για τα αδιάθετα 7,2 δισ. ευρώ από το παλαιό πρόγραμμα. Δηλώνει ότι δεν τα θέλει καθώς το τίμημα είναι η συνέχιση της μέχρι τώρα συνταγής που προκαλεί το φαύλο κύκλο των χρεών και της ύφεσης. Διαφωνεί επίσης και με το ότι η συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα και υπό καλύτερους όρους. «Ναι, εάν υπογράφαμε αυτό που μας έβαζαν μπροστά μας. Εμείς όμως εκλεχθήκαμε επειδή το προηγούμενο πρόγραμμα απέτυχε. Είπαμε στους εταίρους μας ότι το πρόγραμμα χρήζει αναθεώρησης και χρειάστηκε χρόνος μέχρι να τους πείσουμε».

Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν η Ελλάδα είναι σε θέση να πληρώσει σε λίγες μέρες 2,5 δισ. ευρώ ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ότι θα γίνει αντικείμενο συζητήσεων με τους θεσμούς και ελπίζει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα βρεθεί λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Και παραδέχεται ότι το καλοκαίρι, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι θέση να καταβάλει άλλα 11,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρχει νέα συμφωνία. Αποφεύγει πάντως να χρησιμοποιήσει τη φράση κούρεμα χρέους. «Δεν τη λέω γιατί είναι βρώμικη λέξη για τους δανειστές μας. Υπάρχουν πιο έξυπνες λύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς αλλαγή του ονομαστικού ύψους. Μπορούμε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουμε τμήμα του δανείου από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF και να το μετατρέψουμε σε ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Σε αυτήν την περίπτωση οι δανειστές μας θα είχαν συμφέρον να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία».

Στην ίδια συνέντευξη στη Handelsblatt επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό παρά τη μείωση των φορολογικών εσόδων τον Ιανουάριο. «Είναι δέσμευση που εμείς την επιβάλαμε ακόμη κι αν η υλοποίηση του στόχου επιβάλει επώδυνα μέτρα. Πρόκειται για θέμα εθνικής αξιοπρέπειας. Δεν επιθυμούμε να επιστρέψουμε και πάλι στα πρωτογενή ελλείμματα». Ο κ. Βαρουφάκης υπερασπίζεται τη λεγόμενη «δημιουργική ασάφεια» της συμφωνίας στο Eurogroup λέγοντας ότι μόνο στην τρίτη συνάντηση βρέθηκε κοινή βάση και ένας συμβιβασμός με εκφράσεις που δεν προκαλούν διενέξεις, αλλά επιτρέπουν διάφορες ερμηνείες. «Στο γερμανικό τύπο μας κατηγόρησαν για τακτικισμό με στόχο να παραπλανήσουμε τους εταίρους μας. Δεν ισχύει. Για μας σημασία είχε να επιτύχουμε μια λύση ανεκτή για όλες τις πλευρές, να οικοδομήσουμε μια γέφυρα».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις παραδέχεται διαφοροποίηση στην προσέγγιση. «'Εγιναν στον παρελθόν ιδιωτικοποιήσεις που αξίζουν τον χαρακτηρισμό 'ξεπούλημα' (...), υπάρχει κι ένα θετικό παράδειγμα, όπως είναι η παραχώρηση του Πειραιά στην COSCO. Τέτοιες επενδύσεις θα στηρίξουμε στο μέλλον».

Από efsyn