Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Στο χέρι της ΓΕΝΟΠ

Κάνω ότι δεν το άκουσα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν είχε καμιάν ανάμιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζόμενων και Διοίκησης στη ΔΕΗ κ.τ.λ. Κάνω ότι δεν το άκουσα και πάω παρακάτω.

Παρακάτω, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχουν πέσει πια οι υπογραφές ΓΕΝΟΠ και Διοίκησης –και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Κι αν ακόμα ξέγραφε, δεν γίνεται να ορισθεί νέα συνάντηση για να ζητήσουν...
οι εργαζόμενοι ν’ ανακληθούν όσα κέρδισαν από τη διαπραγμάτευση, δηλαδή «ο ένας καφές και το ένα σάντουιτς την ημέρα», όπως εμφατικά μεταφράζουν οι ίδιοι τα έξη παραπάνω ευρώ που συμφωνήθηκαν. Δεν γίνεται αυτό, και το καταλαβαίνω. Άλλωστε δεν θα ήθελα να τα χάσουν τα έξη ευρώ, όταν μάλιστα το ζητούμενο είναι να πάρουμε περισσότερα από έξη ευρώ όλοι, άρα κι εκείνοι.

Επειδή όμως έτσι όπως έγινε το όλο πράγμα πρέπει να μαζευτεί, θα κάνω μια πρόταση:

Όπως ακριβώς η ΓΕΝΟΠ συνέδεε το ηλεκτρικό ρεύμα που έκοβε από νοικοκυριά η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και τώρα, προτείνω, η ΓΕΝΟΠ να εκχωρήσει υπέρ της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης το ποσό που κέρδισε από τη διαπραγμάτευση. Θα λέγαμε, να κεράσει όσους πεινάνε από μια φέτα ψωμί για σάντουιτς. Το δικό του ολόκληρο σάντουιτς μπορεί να το παίρνει στη δουλειά ο κάθε εργαζόμενος της ΔΕΗ μαζί του από το σπίτι.

Η νέα σχετική ανακοίνωση που θα εκδώσει η ΓΕΝΟΠ θα επισημαίνει γι άλλη μια φορά πόσο σκληρά και απάνθρωπα εργάζονται οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ και αλλού, αλλά θα διευκρινίζει ότι οι ίδιοι αυτοί σκληρά και απάνθρωπα εργαζόμενοι είναι πάντως σε καλύτερη μοίρα από τους άνεργους και τους άπορους, διαφορετικά θα τους παραχωρούσαν τη θέση τους, ευχαρίστως ή έστω με βαριά καρδιά.

Θα διευκρινίζει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι κίνητρο της απόφασής της δεν είναι η ελεημοσύνη, αλλά η κοινωνική συναίσθηση. Και ότι από μόνη της η αίσθηση ότι υπάρχουν προνομιούχοι μεταξύ των εργαζόμενων συνιστά συνταγή αποτυχίας στον αγώνα κατά των όλων εκείνων των πραγματικά προνομιούχων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, ενώ τη συντηρεί και την αναπαράγει.

Η ΓΕΝΟΠ κέρδισε ήδη εντός των τειχών μια αποφασιστική μάχη κι έδωσε νέο στίγμα. Είναι στο χέρι της, σε αυτή τη φάση, να μοιραστεί αυτό το στίγμα εκτός των τειχών με όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν καμιά μάχη.

Το κέρδος της ΓΕΝΟΠ θα είναι πολλαπλάσιο. Θα βγάζει και καλύτερες ανακοινώσεις η κυβέρνηση.

Από Sotos