Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Αλαλούμ με το θέμα των μεταναστών στα κέντρα κράτησης και τα σύνορα

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΠΟΥΛΟΥ: ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ – ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ 
Σ ύγχυση προκλήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με διαταγή σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών καθώς για όσους περνούν τα σύνορα.
   
Μιλώντας η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου στο newpost, διευκρίνισε πως δεν είναι σημερινή απόφαση ότι δεν θα συλλαμβάνονται οι μετανάστες στα σύνορα. Όπως είπε «ήταν ένα κοινό δελτίο Τύπου που εκδώσαμε προ ημερών μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση​, στο οποίο αναφέραμε ότι ενεργοποιείται ο νόμος 3709/11».
   
«Αυτός ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, απλά εμείς ενεργοποιούμε διατάξεις του, όπως...
θα έπρεπε να κάνει κάθε κράτος δικαίου» τονίζει χαρακτηριστικά.
   
Σύμφωνα με τον νόμο, όποιος μετανάστης περνάει τα σύνορα θα ταυτοποιείται, θα διαχωρίζεται σε πρόσφυγα ή μετανάστη και ανάλογα με την κατηγορία θα ενεργοποιείται η σχετική διαδικασία.
   
Εάν είναι πρόσφυγας θα δικαιούται άσυλο και θα φιλοξενούνται σε δομές, εάν είναι μετανάστης θα έχει 30 ημέρες περιθώριο για οικειοθελή επιστροφή στη χώρα του. Αφού περάσουν οι 30 ημέρες που θα είναι ελεύθερος στη χώρα μας, θα γίνεται διοικητική απέλαση. Αν όμως ο μετανάστης προέρχεται από χώρα που η Ελλάδα δεν συνεργάζεται για απελάσεις, θα λαμβάνει εξάμηνη παράταση παραμονής και θα πρέπει να εμφανίζεται δύο φορές τον μήνα στο Α/Τ της περιοχής που διαμένει.
   
Σχετικά με τα κέντρα κράτησης μεταναστών, και τα όσα ακούστηκαν ότι από αύριο ανοίγουν τις πόρτες τους όλα τα κέντρα, η κ. Χριστοδουλοπούλου διευκρινίζει ότι: 
«Εδώ και δέκα μέρες στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας υπάρχει γιγαντιαία επιχείρηση σταδιακής αποχώρησης μεταναστών. Οι μετανάστες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – άσυλο, ευπαθείς ομάδες και ανήλικοι- και αφού εξετάζονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώνουν προσωρινή κατοικία και αποχωρούν περίπου κατά 30 την ημέρα».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης προχώρησε σε σκληρή ανακοίνωση, όπου διαψεύδει τα όσα γράφτηκαν για τα κέντρα κράτησης. 
Μιλώντας στο newpost, ο κ. Πανούσης επεσήμανε ότι το «θέμα που προέκυψε είναι προϊόν προβοκάτσιας».
   
Σε ξεχωριστή του ανακοίνωση, ο κ. Πανούσης και απαντώντας στην ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων τονίζει:
«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών;
Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν πως «σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της  ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη “αποκάλυψη” προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει» 
   
Ωστόσο όπως δήλωσε εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων στο newpost, έλαβαν το μεσημέρι της Τρίτης διαβαθμισμένο έγγραφο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου ενημερώνονταν για το νέο καθεστώς στην μεταναστευτική πολιτική.
   
Να σημειωθεί ότι το θέμα ανέκυψε όταν εκδόθηκε σκληρή ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ), όπου τονιζόταν ότι η απόφαση του υπουργείου «θα προσκαλέσει στη χώρα ορδές μεταναστών στη χώρα μας».
   
Δείτε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών: 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη από newpost