Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ν. Τσόμσκι: Το Βερολίνο θέλει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε ασφυξία

Την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε μια ενορχηστρωμένη επίθεση, με κύριο εκφραστή την Γερμανία, που θέλει να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση σε ασφυξία, υποστήριξε ο Ν. Τσόμσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στον ιστότοπο Democracy Now.

Στην συνέντευξη του στην κυρία Amy Goodman ο Noam Chomsky υποστήριξε ότι είναι πολύ ενδεικτική η αντίδραση των...
Ευρωπαίων «εταίρων» ενάντια στην Ελλάδα, την επομένη των εθνικών εκλογών.

Ο κ. Chomsky τόνισε πως η επίθεση εναντίον της Ελλάδας είναι βάναυση και πως παρόλο το μικρό κέρδος που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις του τελευταίου Eurogroup, η Γερμανία τους στραγγάλισε.

Σύμφωνα με το «Στο Κόκκινο» στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το ελληνικό χρέος ο Αμερικανός φιλόσοφος υπογράμμισε πως στην ουσία του το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι ο πόλεμος ενάντια στην λιτότητα είναι πόλεμος ταξικός. Ο Ν. Τσόμσκι χαρακτηρίσε το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στην Ελλάδα ως παράλογο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «είναι παράλογο σε περίοδο κρίσης να αναγκάζουν την Ελλάδα να εφαρμόζει προγράμματα περαιτέρω λιτότητας», και συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα και το χρέος της Ισπανίας, σημειώνοντας πως το χρέος δεν ήταν ουσιαστικά δημόσιο χρέος, αλλά ιδιωτικό.

Ήταν παράγωγο των «παιχνιδιών» των τραπεζών – και των Γερμανικών τραπεζών. Υπογραμμίζοντας πως όποτε κάποιος προβαίνει σε επισφαλή δανεισμό, υπάρχουν δύο μέρη που ρισκάρουν, αυτός που δανείζεται τα χρήματα και αυτός που τα δανείζει…  Κατηγόρησε, μάλιστα τους μηχανισμούς της Τρόικα γιατί προτεραιότητά τους είναι η αποπληρωμή των τραπεζών και όχι των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και της πραγματικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι όλα αυτά γίνονται στην πλάτη της λαϊκής βούλησης και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους.

«Αυτό είναι ταξικός πόλεμος», είπε. «Σαφώς είναι υγιές που υπάρχει αντίδραση από τους λαούς ορισμένων χωρών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και επικίνδυνη». Ολοκληρώνοντας ο κ. Chomsky έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τόνισε πως αν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική μπορεί να είναι η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.
Από hitandrun