Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Σφίγγει τη θηλιά ο Ντράγκι...

Συνεχίζοντας στο δρόμο της σκληρής γραμμής, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, θα άρει την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα εάν εκπληρωθούν οι όροι. Νωρίτερα είχε ανοίξει τη στρόφιγγα του ELA για, μόλις, 500 εκατ. Ευρώ.

Μιλώντας για την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε με νόημα πως «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί κανόνες και οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν...
την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση».

«Η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ», ανέφερε ο ιταλός τραπεζίτης και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η πρώτη που εύχεται επανεκκίνηση χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας εάν εκπληρώνονται οι κανόνες. Είναι έτοιμη να άρει την εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα εάν εκπληρωθούν οι όροι».

 Με το σταγονόμετρο άνοιξε και τη στρόφιγγα του ELA, η ΕΚΤ ,ανακοινώνοντας αύξηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, πολύ μικρότερη σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση προ δύο εβδομάδων, που ήταν στα 3,3 δισ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή η ΕΚΤ δίνει έστω και περιορισμένο χώρο στις τράπεζες για να κινηθούν, σε μία περίοδο που βλέπουν το σύνολο των καταθέσεων να συρρικνώνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η νέα εξέταση του συνολικού ποσού που παρέχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να στηριχθεί η ρευστότητά του θα υπάρξει σε δύο εβδομάδες.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι αποφάσεις που πιθανώς θα προκύψουν από το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου όπου και θα συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις των «έξι μέτρων» Βαρουφάκη.

Οι δηλώσεις Ντράγκι έγιναν μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

H ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια  σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Η απόφαση, που αφήνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0,05%, ήταν ευρέως αναμενόμενη και ανακοινώθηκε λίγο προτού ο Μάριο Ντράγκι παρουσιάσει από τη Λευκωσία τα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για αγορά ομολόγων ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.

Ο ιταλός διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.


Εξάλλου προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ευρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Από avgi