Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής

Mε τις μεταρρυθμίσεις για το φορολογικό η κυβέρνηση δείχνει να παίρνει πολύ σοβαρά την ανάγκη εντοπισμού του αδήλωτου χρήματος.

Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, η φοροδοτική ικανότητα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ και είναι προφανές ότι έχει φτάσει η ώρα να καταβάλουν τον οβολό τους και μεγάλοι φοροφυγάδες, που συνήθως βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Το σπορ της φοροδιαφυγής έχει πολλές ομοιότητες με το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Το διαχρονικό πρόβλημα είναι ότι το αντιντόπινγκ κοντρόλ είναι ένα βήμα πίσω από το ντόπινγκ. Μέχρι να βρεθεί η μέθοδος που θα εντοπίζει...
το σούπερ φάρμακο, έχει προκύψει μια ακόμα καλύτερη ουσία, μη ανιχνεύσιμη. Οι αθλητές που «πιάνονται» είναι οι περισσότεροι ερασιτέχνες της ντόπας. Προσφέρουν ωστόσο μέγιστες υπηρεσίες, καθώς οι διεθνείς αθλητικές αρχές «αποδεικνύουν» στο φιλοθέαμον κοινό την προσήλωσή τους στα ολυμπιακά ιδεώδη.

Ο μεγαλοφοροφυγάς, όμως, δεν είναι ούτε ερασιτέχνης ούτε φτωχοδιάβολος, που αναγκάζεται να προσφέρει «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία (συνήθως δεν βρίσκει άλλη), ούτε καταναλωτής, που γνωρίζει ότι μπορεί να πετύχει έκπτωση τουλάχιστον 20% αν δεν πάρει απόδειξη (ο υψηλός ΦΠΑ είναι κίνητρο φοροδιαφυγής).

Ο μεγαλοφοροφυγάς έχει την τεχνογνωσία και, αν δεν την έχει, δίνει τη δουλειά «έξω», σε μια εταιρεία που ειδικεύεται στις τριγωνικές συναλλαγές, που φτιάχνει offshore, που δηλώνει το ακριβό του διαμέρισμα στο Κολωνάκι σαν υποκατάστημα της εταιρείας του κ.λπ. Φαντασία να έχει ο ίδιος ή ο χρηματοοικονομικός του σύμβουλος, και όλα γίνονται. Γιατί η θέληση πάντα υπάρχει.

Καλώς πράττει η κυβέρνηση και «εμπλουτίζει» το περιουσιολόγιο, για να φτάσουμε κάποια στιγμή στο θεμιτό: να πληρώνει ο καθένας από εμάς βάσει της πραγματικής φοροδοτικής του ικανότητας. Αλλά δεν αρκεί, όσο το κυνήγι της φοροδιαφυγής μοιάζει με αυτό κατά του ντόπινγκ.

Γιατί, όπως δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο σύζυγος της Βρετανίδας ηθοποιού Εμα Τόμσον, Γκρεγκ Γουάιζ, δεν θα πληρώσει ξανά φόρους, μέχρι να δει τους συμπατριώτες του που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ να πηγαίνουν στη φυλακή.

Από efsyn