Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

360 εκατ. ευρώ έχει εισπράξει το Βερολίνο το διάστημα 2010-2014 από τις πληρωμές τόκων της Ελλάδας

Σχεδόν 360 εκατομμύρια ευρώ έχει εισπράξει η Γερμανία από την Ελλάδα σε πληρωμές τόκων, από το 2010 ως το 2014, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», η οποία επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Για τα επόμενα έτη, το Βερολίνο περιμένει πλέον για τον προϋπολογισμό εισπράξεις περίπου 20 εκατ. τον χρόνο.

Στο έγγραφο, το οποίο αποτελεί απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση...
της Αριστεράς (Die Linke), καταγράφεται η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ενώ αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των βασικών δεικτών της οικονομίας και επισημαίνεται ότι η χώρα έζησε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της.

Συμπερασματικά, ωστόσο, αναφέρεται ότι δεν διακρίνεται κάποια εναλλακτική από το πρόγραμμα προσαρμογής: «Η εναλλακτική θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ως συνέπεια πολύ υψηλό κόστος προσαρμογής», τονίζεται από το υπουργείο του Β. Σόιμπλε.

Από την πλευρά της Αριστεράς, ο Αντρέι Χούνκο επισημαίνει ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, οδήγησε στην ύφεση και στη φτώχεια και τη χαρακτηρίζει αποτυχημένη. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, επισημαίνει η εφημερίδα, έχει άλλη άποψη. Θεωρεί ότι το πρόβλημα προκάλεσε η ανεξέλεγκτη πολιτική πριν από την κρίση, όχι η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης.

Φ. Καραβίτη, Αθηναϊκό Πρακτορείο
Από mignatiou