Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Guardian: Για να δραπετεύσει από την οικονομική "κόλαση" η Ελλάδα πρέπει να απειλήσει με Grexit

Για να ξεφύγει από την οικονομική "κόλαση" ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μείνει αμετακίνητος στις θέσεις του, ακόμα και να απειλήσει με έξοδο από το ευρώ, για να κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι εταίροι του, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της την Κυριακή.

Στη στήλη Business Leader, όπου οι οικονομικοί συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζουν τα γεγονότα της εβδομάδας, προβάλλει το θέμα...
της Ελλάδας και οι τακτικές που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Η εφημερίδα συγκρίνει το θέμα της Ελλάδας με το μαρτύριο του Σισύφου, τον βασιλιά της Κορίνθου που τιμωρήθηκε από τους θεούς να μείνει για πάντα στον Άδη προσπαθώντας να ανεβάσει έναν ογκόλιθο στην κορυφή ενός βουνού. Κάθε φοά που ο Σίσυφος πλησίαζε ο ογκόλιθος έπεφτε και ο Σίσυφος έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.

Έτσι και η Ελλάδα, με χρέος 175% του ΑΕΠ της προσπαθεί να δραπετεύσει από τον οικονομικό... Άδη που βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

"Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο να απαιτεί μια ελάφρυνση του χρέους. Το εκπληκτικό στην Ελλάδα δεν είναι ότι οι Έλληνες ψήφισαν υπερ της ριζοσπαστικής αριστεράς έναντι του status quo, αλλά το γεγονός ότι υπέμειναν στωικά τόσα χρόνια" υποστηρίζει ο Guardian.

Βέβαια, η δουλειά του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι εύκολη καθώς οι Έλληνες θέλουν, σε μεγάλη πλειοψηφία, να παραμείνουν στο ευρώ, κι αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει εν τέλει να συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Πώς θα γίνει αυτό;

"Η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πουν ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ και επιθυμεί τη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει να δεχτεί τους όρους των δανειστών της, ίσως με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις. Αλλά η καλύτερη πιθανότητα του Αλέξη Τσίπρα για να αποφύγει μια ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης είναι να σκληρύνει τη στάση του και να απειλήσει να φύγει από το ευρώ εάν δεν δεχτούν μια μείωση 50% του ελληνικού χρέους" υποστηρίζει ο Guardian.

"Για να έχει διαλέξει να συμμαχήσει με το ακροδεξιό, αντιγερμανικό κόμμα των ΑΝ.ΕΛ, είναι μάλλον προετοιμασμένος να κάνει κάτι τέτοιο", εκτιμά.

"Ύστερα από αυτό η διαπραγμάτευση θα κυλήσει ως εξής: Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στο ευρώ, αλλά η Ευρωζώνη συμφώνησε σε αυτό. Η Ευρωζώνη και η Γερμανία επέτρεψαν στην Ελλάδα να ζήσει πέρα από τις δυνατότητές της. Εκτός του ευρώ δεν θα είναι εύκολα αλλά θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να κάνει υποτίμηση και στάση πληρωμών. Θα υπάρξουν μεγάλα ρίσκα μετάδοσης της κρίσης. Το θέλει αυτό η Ευρωζώνη; Αν όχι τότε πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Σε κάτι τέτοιο η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορεί να απαντήσουν: φύγετε λοιπόν. Αλλά αυτό σχεδόν σίγουρα δεν θα γίνει. Για τον Τσίπρα, λοιπόν, αξίζει να πάρει αυτό το ρίσκο" καταλήγει.

Από newmoney