Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Γραφή στον Ντάισελμπλουμ ή πώς καίγονται τα «όρθια σπίρτα»

Του Απόστολου Λυκεσά

Κύριε πρόεδρε του Γιούρογκρουπ

Το επεισόδιο που είχατε με τον έλληνα υπουργό οικονομικών την περασμένη Παρασκευή θα καταγραφεί, αναμφιβόλως, στην ιστορία, επειδή η απώλεια της ψυχραιμίας σας ήταν τόσο εμφανής, που θα διδάσκεται από τούδε στα σεμινάρια της διεθνούς διπλωματίας ως παράδειγμα προς αποφυγή. Κάνατε σαν παιδί που του πήραν το παιχνίδι, εν προκειμένω την αγαπημενή σας Τρόικα. Καθίσταται φανερό ότι περιμένατε...
να τελειώσετε στα γρήγορα και να κάνετε μια βόλτα στην Πλάκα καταλήγοντας στον Μπαιρακτάρη για κεμπάπ αλλά σας τα χάλασε ένας υπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης σε μια πτωχευμένη χώρα. Θα πήγε στράφι και το σαββατοκύριακό σας, θ’ ανάψανε τα τηλέφωνα, αλλά δεν είναι και για θάνατο αντιθέτως εμείς ζήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια χιλιάδες απώλειες συμπολίτων μας. Δεν γνωρίζω, προσωπικά, πολλά για το πώς μαραίνονται οι αριθμοί, παραταύτα επιμένω να δίνω μεγαλύτερη σημασία στην δυστυχία των ανθρώπων.

Κύριε Πρόεδρε

Δεν θα σταματήσω στη σύγκριση του βιογραφικών σας με το αντίστοιχο του έλληνα υπουργού -καθώς υστερείτε δραματικά- γιατί δεν είναι αυτό το θέμα, εξάλλου δεν έχω καμιά δυσκολία να παραδεχτώ πως όταν εσείς σπάγατε στη χώρα σας επιταγές η δική μου χώρα δεν υπήρχε ανήκε στη γεωγραφία μιας αυτοκρατορίας. Υποθέτω όμως ότι διδαχθήκατε στο σχολείο σας έστω εξ αντανακλάσεως, της Νιτσεικής προσέγγισης εννοώ, ότι μαίνεται στον κόσμο μας η σύγκρουση Διόνυσου και Απόλλωνα. Σε τούτο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος αυτή η σύγκρουση δεν είναι θεωρητική είναι μανιασμένη καθημερινότητα. Θαρρώ ότι αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς εννοώ για να μην πλατιάσω. Μπορεί να σας φαίνεται σαν πολυτέλεια αυτή η συζήτηση αλλά ξέρετε ότι κατά βάθος είναι η ουσία του πράγματος. Εσείς ήρθατε σαν Απόλλωνας που θα συνέτιζε άμυαλους Διονυσιαστές και αισθανθήκατε απειλή από Βάκχες και Μαινάδες. Σας είπαμε απλώς ότι δεν είναι έτσι, όσο κι αν αυτό ξεβολεύει τους αριθμούς σας. Ξανασκεφτείτε το. Τα ίδια είπε ο αμερικανός πρόεδρος και αριστερό δεν τον λες, ούτε δα φορά αρχαιοελληνικό χιτώνα.

Κύριε Πρόεδρε

Είναι κομμάτι λοξή αυτή χώρα. Έφτασε στο σημείο, κόντρα στην λεγεώνα των ομοιδεατών σας, να ψηφίσει και να εμπιστεύτει τις τύχες της σε αριστερό κόμμα, γεγονός που σίγουρα θα σας εξέπληξε. Αντιθέτως εμάς καθόλου. Έχουμε πλήρη επίγνωση των μειονεκτημάτων μας για αυτό αυτοσαρκαζόμαστε αλλά δεν απεμπολούμε των προτερημάτων μας. Στα προτερήματα, αν και, ομολογουμένως,  δεν τα χρησιμοποιούμε συχνά, συγκαταλέγεται η ποιητική μας διολίσθηση στην άρνηση όσων μας υπαγορεύουν άλλοτε αδήριτες ανάγκες και άλλοτε υπέρτερες δυνάμεις. Τσιγγούνικο είναι το «Όχι» μας αλλά το έχουμε στα ηρώα μας. Πείτε εσείς αν φταίει η γωνία που μας λούζει ο ήλιος, η ιστορία που μας βαραίνει ή άλλα δεδομένα που δεν είναι της στιγμής. Η στιγμή, όμως, έφερε να σας τύχει να ακούσετε κι εσείς το «Όχι» μας. Υποθέτω ότι δεν θα είχατε την ίδια αντίδραση όταν ο προκάτοχος του αξιωμάτος σας Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωνε ότι η Τρόικα πέθανε, εκτός και του στείλετε δηλώσεις στελεχών του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ, να τον συνετίσουν για το θράσος του. Μπορεί να θέλατε πάλι να μην φωνάζουμε τον Βαρουφάκη, Γιάννη, αλλά Ζαν, όμως δεν σας κρύβω ότι δεν επιθυμώ να αστειευτώ εν μέσω της απίστευτης τραγωδίας που βιώνει η χώρα μου.
Κύριε Πρόεδρε

Εξ όσων γνωρίζω στην πατρίδα σας είστε περήφανοι για την αντίστασή σας κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα έχετε σίγουρα στην βιβλιοθήκη σας τις 16000 σελίδες, βάρους 25 κιλών, που χρειάστηκαν για να καταγραφεί η αντίσταση του Ολλανδικού Λαού, μια απεργία δηλαδή, κατά το 1940, με νεκρούς που μετρώνται στα δάχτυλα ενός χεριού και το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ σε μια εποχή κατά την οποία η κατάδωση εκάστου εβραίου είχε τιμολογηθεί στα 7,5 φιορίνια. Είστε άξιοι άνθρωποι βγάζετε και από τα δράματα κέρδος αν υπολογίσω το 1 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως στο σπίτι που κρυβόταν η εβραιοπούλα. Οι συμπατριώτες σας, πάντως, όπως είναι γνωστό ότι ειρηνικά, με νόμο και τάξη εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στους ναζί με τα καρφωμένα όρθια σπίρτα στον γιακά που καταδείκνυαν το «ψηλά το κεφάλι». Στην χώρα μου οι άνθρωποι βάλανε στο πέτο το κεφάλι τους. Δεν είχαν σπίρτα, βγήκαν στο βουνό και εξοντώθηκαν βίαια κατά εκατοντάδες χιλιάδες γιατί δεν δυνήθηκαν να συνηθίσουν τον ναζιστικό νόμο και τάξη. Η ιστορία αυτή δεν έχει ακόμη γραφτεί ολόκληρη, ούτε βρίσκεται στα σπίτια μας, γιατί όσοι κυβερνήσανε ως τώρα ντρέπονται που είχανε λουφάξει τότε οι ιδεολογικοί τους προπάτορες, την κυνηγάνε και την φοβούνται ακόμη την ιστορία αυτή, αλλά ζεσταινόμαστε οι υπόλοιποι μ’ αυτήν όπως παππούδες, πατεράδες και μανάδες χουχουλιάζουν τα χέρια των εγγονών και των παιδιών τους με τα χνώτα τους. Ως συνέχεια και συνέπεια, λοιπόν, προκύπτει καμμιά φορά κάποιος υπουργός που μιλάει ως εκπρόσωπος της χώρας και της πολιτών της και όχι σαν  μεσάζοντας των δανειστών. Δεν είναι έπαρση ή πείσμα. Η ανάγκη και οι λάθος πολλαπλασιαστές σας φταίνε.

Κύριε Πρόεδρε

Προέρχεστε από μια χώρα που έχει γνώση των συνεπειών της δουλοπαροικίας, της κατάστασης εκείνης που το χρέος του πατέρα κληρονομείται στα παιδιά, αενάως, από γενιά σε γενιά. Υποθέτω ότι ο Απολλώνειος ορθολογισμός σας δεν σας ρίχνει στην κτηνωδία αυτή. Κι αν αυτό συμβαίνει να μας το πείτε να πάρουμε  επιπλέον μέτρα.

*Στοιχεία για την ιστορία και την Ολλανδική αντίσταση κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, Χάγκεν Φλάισερ, «Οι Πόλεμοι της μνήμης», εκδόσεις  «Νεφέλη».

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ "Στο Κόκκινο 93,4" Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο "Κόκκινο 93,4" την εκπομπή "Ορθά- Κοφτά" με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 11:00-12:00.

Από alterthess