Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Με εμένα, ξεχάστε το Grexit

Με τον Γιούνκερ, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα Grexit. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει το "περιβάλλον" του προέδρου της Κομισιόν, σύμφωνα με το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το οποίο έχει τίτλο "Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζεται".

Μάλιστα, με βάση το ίδιο δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση...
και τους δανειστές να φτάσουν σε μια νέα, κοινά αποδεκτή συμφωνία. Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο αυτό έχει το ταμείο HFSF, το οποίο φέρεται να διαθέτει 7 δις ευρώ.

Οι πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας αναφέρουν, επίσης, ότι ο Γιούνκερ δεν θεωρεί αβάσιμη την κριτική που έχει ασκήσει η Αθήνα στην τρόικα, ούτε αδικαιολόγητη τη θέση της πως δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά απευθείας με τους ίδιους -ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. "Στις Βρυξέλλες, η τρόικα αντιμετωπίζεται εδώ και καιρό με πολλές επιφυλάξεις. Ουσιαστικά, θεωρείται ως ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

Σε κάθε περίπτωση, για να ευοδωθεί το σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαιτείται η συναίνεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών που σήμερα βλέπουν επιφυλακτικά έως εχθρικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση -πρωτίστως δε της Γερμανίας. Άλλωστε, ένα τέτοιο σχέδιο προϋποθέτει την έγκριση και από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Από imerisia