Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Εκκενώνονται προληπτικά τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του Άραχθου

Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν...
δυσάρεστες εξελίξεις.

Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.



Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα.

Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.

Περιορισμένη ορατότητα λόγω αφρικανικής σκόνης

Στο μεταξύ, αποπνικτική ατμόσφαιρα και περιορισμένη ορατότητα δημιουργεί το πέπλο αφρικανικής σκόνης που σκεπάζει τα ανατολικά και νότια της χώρας. Αιτία για τη μεταφορά της σκόνης είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν, εντάσεως μέχρι και δέκα μποφόρ, στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ περιορισμένη ορατότητα λόγω της αφρικανικής σκόνης σημειώνεται στην Καλαμάτα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Μήλο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τα Σπάτα, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, την Ικαρία, τη Σκύρο, τη Λήμνο, την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να ακυρωθούν πτήσεις προς τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την Κρατική Αεροπορική Αρχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ακυρώσεις σημειώθηκαν στις πτήσεις από Αθήνα προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο, ενώ πτήση από Αθήνα προς Χανιά προσγειώθηκε τελικά στο Ηράκλειο και το δρομολόγιο της επιστροφής δεν θα πραγματοποιηθεί.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Νικόλαος Ανδρίτσος, αύριο το μεσημέρι αναμένεται να διαλυθεί το πέπλο της σκόνης στην Αττική, ωστόσο θα παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Τρίτη.

Επίσης, αναμένεται πρόσκαιρη πτώση της έντασης των ανέμων την Τρίτη, αν και δεν θα εξασθενήσουν ουσιαστικά, καθώς την Τετάρτη αναμένεται οι ισχυροί νοτιάδες να κάνουν την επανεμφάνισή τους.

Απαγορευτικό απόπλου

Στο μεταξύ, παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 με 10 μποφόρ. Εξασθένηση σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό τα συμβατικά πλοία φθάνουν μέχρι στην Αίγινα.
Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη, Κεραμωτή-Θάσος, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίστα-Λευκίμμη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Κλειστό επίσης παραμένει το Ρίο-Αντίρριο.

Η ελληνική ακτοφυλακή συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν πρώτα με τα κατα τόπους πρακτορεία.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Από naftemporiki