Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Τι δήλωσαν Βαρουφάκης – Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup

Γιάνης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ ανανέωσαν
το ραντεβού τους για τις 16 Φεβρουαρίου
Xωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι Έλληνες εκπρόσωποι αρνήθηκαν να συμπεριληφθεί στο κείμενο ο όρος «παράταση του υφιστάμενου προγράμματος» που πρότειναν οι «σκληροί».

Ντάισελμπλουμ: «Έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά»
Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη..
λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

O πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ,
ως αχυράνθρωπος του Βερολίνου, δήλωσε ότι
«οι συζητήσεις για την Ελλάδα μπορούν να γίνουν
μόνο στη βάση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος»
Ο ίδιος πρόσθεσε οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά για να καταλήξουν οι υπουργοί σε κοινά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου

«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», σημείωσε επίσης.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος. «Απλώς προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε τον βηματισμό μας για τις επόμενες ημέρες, έως τη Δευτέρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε.

Τόνισε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα. Σημείωσε πως κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση του προγράμματος ήταν η προτιμότερη επιλογή.

Βαρουφάκης: Η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα
Έντονο ενδιαφέρον διεθνών ΜΜΕ για τις
δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία, την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε».

Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν οι Έλληνες πολίτες με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.

Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς, κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Από efsyn