Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί ήττα, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα...

Σκίτσο dranisart
Tου Στάθη Κουβελάκη
Το ότι η συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί ήττα, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, είναι προφανές, και δεν υπάρχει στοιχειωδώς σοβαρός αναλυτής διεθνώς, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, που να μην βλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε όλα τα βασικά σημεία στις απαιτήσεις των δανειστών.

Το να παρουσιάζεται όμως μια ήττα ως "επιτυχία", που επιβεβαιώνει ότι η "Ευρώπη είναι πεδίο διαπραγμάτευσης",που "αφήνει πίσω την Τροϊκα και τα Μνημόνια" και άλλα παρόμοια, είναι πολύ χειρότερο. Διότι αφενός καθιστά τον κυβερνητικό και επίσημο λόγο μια εκδοχή "ξύλινης γλώσσας", που απλώς καλείται να νομιμοποιήσει...
εκ των υστέρων την οποιδήποτε απόφαση βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, και αφετέρου προετοιμάζει με μαθηματική ακρίβεια το έδαφος για επόμενες, και οριστικού χαρακτήρα ήττες, διότι διαλύει τα ίδια τα κριτήρια που διαχωρίζουν την επιτυχία από την αναδίπλωση.

Για να το πω καταφεύγοντας σε ένα γνωστό στους αριστερούς ιστορικό προηγούμενο, εάν το Μπρεστ-Λιτόφσκ είχε ανακηρυθχθεί σε "νίκη" δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είχε ηττηθει η επανάσταση.

O Στάθης Κουβελάκης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου