Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η συμφωνία στο Eurogroup είναι δυνητικά αντι-μνημόνιο γέφυρα

Πολλές οι απόψεις για τη συμφωνία που επετεύχθη στις 20/2/2015 μεταξύ της νέας αντιμνημονιακής Κυβέρνησης της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της Ευρωζώνης. Κάποιοι την ονόμασαν: «φιάσκο», κάποιοι άλλοι: «ήττα», διότι τη θεωρούν συνέχιση ή επέκταση του καταστροφικού μνημονίου που υπέγραψε η μνημονιακή συγκυβέρνηση των κομμάτων της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ που καταψηφίστηκαν στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ενώ για τη σημερινή συγκυβέρνηση:...
ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποτελεί κερδισμένη μάχη σε έναν «πόλεμο» που συνεχίζεται.
  
Στο ερώτημα: Ποιος έχει δίκιο; Η απάντηση είναι: όλοι. Δηλαδή προς το παρόν η συμφωνία βρίσκεται σε «κβαντική κατάσταση». Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς τής Κυβέρνησης, θα καθορίσει τον τελικό αντικειμενικό χαρακτηρισμό που θα λάβει η συμφωνία από τους πολίτες.
   
Αν οι αρμόδιοι καταφέρουν να εκμεταλλευτούν σωστά τη δυνατότητα της «ευελιξίας» (flexibility) και των ασαφών διατυπώσεων στο πολιτικό πλέον κείμενο της συμφωνίας, τότε θα καταφέρουν να πείσουν ότι η συμφωνία είναι πράγματι ένα αντι-μνημόνιο γέφυρα, με σημαντικές διαφορές σε σχέση με το τελευταίο μνημόνιο που αποδέχτηκε παθητικά – χωρίς διαπραγμάτευση η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση του Σαμαρά.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η διαδικασία της εξαιρετικά σκληρής διαπραγμάτευσης όπως εξελίχθηκε είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα που δεν πρέπει να παραγνωριστούν. Οι περισσότεροι πολίτες της Ελλάδας, ανεξάρτητα από τα κόμματα που ψήφισαν, συνειδητοποίησαν τα εξής:
  • Ότι οι μνημονιακοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν επιχείρησαν ποτέ καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές• εξοργιστικό!
  • Ότι τόσο οι μηχανισμοί της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι θεσμοί της τελούν υπό τον απόλυτο έλεγχο ενός κράτους μέλους, του οποίου τα εθνικιστικά συμφέροντα εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο. Το εν λόγω κράτος είναι η Γερμανία.
  • Ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ούτε ένωση – αφού η έννοια της αλληλεγγύης εξαφανίστηκε μέσα στην κρίση του Ευρώ, ούτε ευρωπαϊκή – αφού είναι γερμανική ή γερμανοποιημένη.
  • Την εμπάθεια και εχθροπάθεια κατά της Ελλάδας των Σόιμπλε και Μέρκελ, καθώς και ορισμένων άλλων προσώπων όπως του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και άλλων.
  • Ότι το Ευρώ έχει χαρακτηριστικά αποτυχημένου νομίσματος
  • Και το σημαντικότερο, ότι το grexit δεν αποτελεί την απειλή των δανειστών προς την Ελλάδα, αλλά ισχύει το αντίθετο αν επιτευχθεί με τρόπο μη φιλικό, δηλ. ανάλογο με τη συμπεριφορά που επέδειξαν οι χειραγωγούμενοι από τους Γερμανούς δήθεν εταίροι.
Κοντολογίς, το σημαντικότερο αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας της σημερινής αντιμνημονιακής Κυβέρνησης είναι η εμπέδωση του Ευρωσκεπτικισμού στην Ελληνική κοινωνία.

Από massmedia-gr