Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι βασικοί άξονες της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή
μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το
τέλος Αυγούστου πριν από το «νέο συμβόλαιο»
Mε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και όχι η τιμωρητική διάθεση ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση, αρχής γενομένης με το αυριανό Eurogroup.

«Κλειδί» της διαπραγμάτευσης παραμένει το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στη νέα κυβέρνηση να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα-συμβόλαιο. Αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει μεταβατική περίοδο ώς το τέλος Αυγούστου, καθώς το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου λήγουν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ αξίας άνω των 8,8 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο θα υποβληθεί στο Eurogroup πρόταση με 4 βασικούς άξονες...

♦ Πρόγραμμα-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου, στο οποίο θα αποτυπώνεται το 70% των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει ήδη η χώρα.

♦ Επαναπροσδιορισμός του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από φέτος, με ανώτατο ύψος το 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη τελικώς και για το 2014. Υπολογίζεται ότι την επόμενη τετραετία μπορούν να απελευθερωθούν έως και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην τόνωση της ανάπτυξης.

♦ Συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αρχής γενομένης με διαπραγμάτευση για νέες συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων (swaps).

♦ Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τη λήψη άμεσων μέτρων.

Τι εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πριν από το «νέο συμβόλαιο», το οποίο θα βάλει τέρμα στη λιτότητα και στην αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι τα περιθώρια είναι στενά και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα «ατύχημα από ανοησία».

«Αν δεν υπάρξει μια δημοκρατική και λελογισμένη αντιμετώπιση, θα το τινάξουμε στον αέρα. Εμείς θα κάνουμε τούμπες για μια λύση αλλά δεν θα ξεφτιλιστούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν:

«Υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” στη διαπραγμάτευση (σ.σ. ανθρωπιστική κρίση, μείωση στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, ρύθμιση “κόκκινων” δανείων κ.ά.), οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν».

Κώστας Τσάβαλος από efsyn