Για το φαινόμενο ντόμινο σε ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ προειδοποιεί το Bloomberg, ενόσω οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Υπό τον τίτλο «Is Greece Europe’s First Domino?», το αμερικανικό πρακτορείο προειδοποιεί πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί το λεγόμενο «φαινόμενο domino», καθώς μετά την Ελλάδα την πόρτα της εξόδου θα δουν και άλλες χώρες.
«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
Υπό τον τίτλο «Is Greece Europe’s First Domino?», το αμερικανικό πρακτορείο προειδοποιεί πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί το λεγόμενο «φαινόμενο domino», καθώς μετά την Ελλάδα την πόρτα της εξόδου θα δουν και άλλες χώρες.
«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με τις επιδράσεις στην Ευρωζώνη να φαντάζουν απροσδόκητες και εξαιρετικά επικίνδυνες» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται, καθώς η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη το 20% , όταν πριν από 4 μήνες περιοριζόταν μόλις στο 4%» εξηγεί εν συνεχεία.
Πώς η Ελλάδα θα βρει 21 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία
Ενώ μια συμφωνία με τους πιστωτές για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση φαίνεται «άπιαστη», η Ελλάδα μπορεί να βρει 21 δισ. ευρώ το 2015 και να αποφύγει την χρεοκοπία και μάλιστα σχετικά γρήγορα εάν υπάρξει συμβιβασμός, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται σε νέο δημοσίευμα, το ελληνικό χρέος παραμένει μεγάλο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να ακολουθήσουν μια δοκιμασμένη στρατηγική, της επέκτασης και προσποίησης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου για να βγάλει η χώρα το χρόνο χωρίς να χρεοκοπήσει, πρέπει να βρει χρήματα την ώρα που μερικά από τα δάνειά της εκπνέουν, και πρέπει να πληρώσει τόκους.
Η μεγαλύτερη ανάγκη της Ελλάδας είναι να μετακυλήσει το χρέος της που λήγει αυτόν τον χρόνο. Πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 6,9 δισ. SDR (ειδικά δικαιώματα εκταμίευσης) το 2015, που αντιστοιχούν σε 6,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ που κρατείται από την ΕΚΤ και από ιδιώτες επενδυτές. Αυτά τα στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 8,6% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.
Οι πληρωμές τόκων είναι μικρότερες, και ανέρχονται σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ). Αυτές οι πληρωμές τόκων και αρχικού κεφαλαίου, δημιουργούν μια ακαθάριστη χρηματοδοτική ανάγκη της τάξης των 20,9 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ).
Στις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζεται, εσωτερικά.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώνεται στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, ή σε 2,7 δισ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του 2014, μένουν 18,2 δισ. ευρώ για να καλύψει. Επίσης, άλλα 1,3 δισ. ευρώ μπορεί να προκύψουν από το SMP και να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες στα 16,9 δισ. ευρώ.
Τονίζεται ακόμη ότι το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί εάν η Ελλάδα αποδεχόταν την τελευταία δόση της βοήθειας, που θα μείωνε το ποσό κατά 7,2 δισ. ευρώ, στα 9,7 δισ. ευρώ.
Επίσης, μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θα μείωνε το ποσό κατά άλλα 7,2 δισ. ευρώ. Το Ταμείο έχει ήδη δεσμευτεί για επιπλέον εκταμιεύσεις μέχρι αυτό το ποσό, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης.
Σε περίπτωση που τελικά υπάρξει συμφωνία απομένουν μόλις 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω έκδοσης νέων ομολόγων εάν οι αποδόσεις υποχωρήσουν σημαντικά.
Τέλος, η ΕΚΤ έχει επίσης συμφωνήσει να επιστρέψει ενδεχόμενα κέρδη αποκομίσει από αγορές assets.
Επομένως, το χρηματοδοτικό πρόβλημα αυτού του χρόνου, μπορεί να επιλυθεί απλώς με μια συμφωνία με το ΔΝΤ που δεν απέχει πολύ από τα ισχύοντα σχέδια, και να εξασφαλίσει μια πιστωτική γραμμή από την Ευρωζώνη.
Επιπλέον, το Bloomberg τονίζει ότι ένας τρόπος για να μαλακώσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι πιστωτές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν η Ελλάδα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,5% στα επόμενα χρόνια.
Η διαφορά μεταξύ αυτού του ποσού και του 4%-4,5% που ζητά η τρόικα για τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτήσει μέρος των κοινωνικών δαπανών που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από enikonomia
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου