Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Τι ζητά η Αθήνα, ποιές οι θέσεις του Βερολίνου, σε μία κλωστή η συμφωνία

Λέξη προς λέξη η ελληνική κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες “χτενίζουν” τα προτεινόμενα κείμενα για την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής συμφωνίας ώστε να μην εκπνεύσουν οι προθεσμίες και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, αποκάλυψε το Mega στο βραδυνό του δελτίο. Η συμφωνία κρέμμεται από μία κλωστή, καθώς οι Γερμανοί παίζουν παιγνίδια και παραμένουν σταθεροί...
στις ανθελληνικές θέσεις τους.

Οι δύο πλευρές αναζητούν εκείνες τις λέξεις και τις διατυπώσεις, που θα επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να ισχυριστεί πως πέρασε η δική της γραμμή. Οι εταίροι της χώρας μας έχουν δημιουργήσει ένα “πεντάγωνο”, όπου στις κορυφές του βρίσκονται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Φρ. Ολάντ, ο Μάριο Ρέντσι, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο Β. Σόιμπλε, και μεταξύ τους επεξεργάζονται σε πρώτη φάση τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες λαμβάνει πρώτος ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φράση “επέκταση δανειακής σύμβασης” ενδέχεται να αντικατασταθεί – μετά τις και τις χθεσινές εκ προοιμίου αντιδράσεις Σόιμπλε – με τον όρο “επέκταση συμφωνίας”.

Σύμφωνα με το συνάδελφο Χρήστο Τσιγουρή, οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο όρος “δανειακή σύμβαση” αντικαθίσταται με τον όρο “μηχανισμός βασικής οικονομικής βοήθειας από Ελλάδα”, ο όρος “νέα συμφωνία” με τον όρο “νέος διακανονισμός” και ο όρος “σχετική ευελιξία” με τον όρο “ευελιξία”.

Στα κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ένταξη του όρου “ανθρωπιστική κρίση”, ο οποίος επί της ουσίας θα δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Η κυβέρνηση πάντως χαρακτηρίζει αναμενόμενες τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών και αφήνει να εννοηθεί πως εάν τελικά ναυαγήσει το αίτημα παράτασης τότε θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος της Βουλής μετά την ψηφοφορία για τον ΠτΔ, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος υπογραμμίζοντας πως εάν όλα πάνε καλά το EWG θα κάνει αύριο την τεχνική ανάλυση και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων. Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:

● Παράταση έως το τέλος Αυγούστου
● Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης
● Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο
● Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)
● Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ
● Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.
● Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών – μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο που σέρνει “τον χορό” της σκληρής γραμμής φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:

● Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
● Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων
● Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές
● Αποπληρωμή δανείων προς όλους
● Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς

Από mignatiou