Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Όχι» σε κατάργηση της τρόικας, επιμένει το Βερολίνο

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό» υποστήριξε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς.

Κατά της κατάργησης του εποπτικού ρόλου της τρόικας τάσσεται εκ νέου το Βερολίνο, με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Βιρτς να σημειώνει ότι «δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από...
αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό».

Η κ. Βιρτς είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπ' όψιν της  σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τρόικας.

Για το ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βερμανία, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι είναι ευπρόσδεκτος. προσθέτοντας όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι σε ό,τι αφορά την ουσία δεν θα μιλήσουμε και σκληρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ επεσήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».

Όπως ανέφερε, το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

«Σημαντικό συστατικό για αυτό», πρόσθεσε, «είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από left