Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: «Είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας»

Εκτενή συνέντευξη του έλληνα υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη φιλοξενεί σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Zeit. Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτεί η Γερμανία, αλλά να μας ακούσει, όπως λέει.

Στη συνέντευξή του προς την γερμανική εφημερίδα Zeit ο Γιάνης Βαρουφάκης υπόσχεται το τέλος της πολιτικής ανάληψης χρεών. «Εξαιρουμένης της αποπληρωμής τόκων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρουσιάσει ποτέ ξανά...
έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα διαβεβαιώνει ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στον ΟΟΣΑ προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στην εκπόνηση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Οι Γερμανοί, όπως λέει, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν δίνεις σε έναν συνταξιούχο που παίρνει 300 ευρώ το μήνα άλλα 300, δεν σημαίνει ότι αποκλίνεις από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μιλήσουμε για καρτέλ, για πλούσιους Έλληνες που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Γιατί ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου κοστίζει στην Ελλάδα τα τριπλάσια από ό,τι στη Γερμανία;»

Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτούν, αλλά να μας ακούσουν

«Εξαιρουμένης της αποπληρωμής τόκων, η Ελλάδα
δεν πρόκειται να παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα
στον προϋπολογισμό. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!»
Σε ερώτηση γιατί να εμπιστευτεί κανείς τη νέα κυβέρνηση τη στιγμή που πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις υποσχέθηκαν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, αλλά δεν το έκαναν, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Δεν χρειάζεται να μας εμπιστευτούν, αλλά να μας ακούσουν. Ακούστε τι έχουμε να πούμε και ας συζητήσουμε στη συνέχεια χωρίς προκαταλήψεις».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει λανθασμένη την πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε έως σήμερα, καθώς οδήγησε στο να καταρρεύσει η Ελλάδα υπό το βάρος του χρέους. «Σε μια υπερχρεωμένη χώρα δόθηκαν και νέα δάνεια. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, είμαι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Γιατί πήγε στην Καισαριανή ο Αλέξης Τσίπρας;
Όταν δίνεις σε έναν συνταξιούχο που παίρνει
300 ευρώ το μήνα άλλα 300, δεν σημαίνει ότι
αποκλίνεις  από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων
Αναφερόμενος στην τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «ομάδα τεχνοκρατών», ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι η τριμερής «δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί μαζί μας μια διαφορετική πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συνεργαζόμαστε πλέον με τους εταίρους μας.

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων της Zeit τέλος ότι η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να μεταβεί αμέσως μετά την ορκωμοσία στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή ερμηνεύθηκε εν μέρει ως πρόκληση, ο υπουργός απαντά: «Το κόμμα Χρυσή Αυγή έγινε σε εμάς τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται για νεοναζί, αλλά για ναζί. Πρέπει να τους καταπολεμήσουμε, πάντα και παντού. Η κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο ήταν ένα μήνυμα προς τους ναζί στη χώρα μου. Δεν επρόκειτο για μήνυμα προς την κατεύθυνση της Γερμανίας».

Κώστας Συμεωνίδης από Deutsche Welle